Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Przygotowanie wstępne

Typ zasobu:

Image

Nazwa:

Przygotowanie wstępne

Typ obiektu:

Ethnographic object

Lokalizacja:

Somon Bajan, ajm. Centralny (Töv), Mongolia

Opis obiektu:

Przygotowania wstępne; Zdjęcie przedstawia cztery osoby, które zajmują się napełnianiem wodą podręcznego zbiornika oraz rozkładaniem starego filcu „matki” dla odwzorowania jego struktury. Kobieta i mężczyzna ścielą zwój starego wojłoku, dwie inne kobiety zajmują się wylewaniem wody z beczki do mniejszego pojemnika. Obok stoi juczny wielbłąd który przywiózł beczkę z wodą. W tle krajobraz stepu, na horyzoncie niebo z chmurami. Kobiety i mężczyzna są ubrani w codzienne stroje mongolskie deel. Na głowie mają czapki i kapelusze ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wytwarzanie wojłoku

Kierownik badań/ Twórca kolekcji:

Dynowski, Witold

Autor (rysunku, zdjęcia, rekordu):

Szynkiewicz, Sławoj

Data badań:

1967

Numer inwentarzowy:

Nr inw. 2351

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze

Szczegółowy typ zasobu:

Photography

Format:

image/jpeg

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:82158

Prawa:

Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. [CC BY-SA 3.0 PL] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license, full text available at: ; -

Digitalizacja:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Dofinansowane ze środków:

Operational Program Digital Poland, 2014-2020, Measure 2.3: Digital accessibility and usefulness of public sector information; funds from the European Regional Development Fund and national co-financing from the state budget. ; European Union. European Regional Development Fund

Dostęp:

Open

Nazwa wydania Data
Przygotowanie wstępne 27 paź 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji