Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Przygotowanie wstępne

Typ zasobu:

Obraz

Nazwa:

Przygotowanie wstępne

Typ obiektu:

Obiekt etnograficzny

Lokalizacja:

Somon Bajan, ajm. Centralny (Töv), Mongolia

Opis obiektu:

Przygotowania wstępne; Zdjęcie przedstawia cztery osoby, które zajmują się napełnianiem wodą podręcznego zbiornika oraz rozkładaniem starego filcu „matki” dla odwzorowania jego struktury. Kobieta i mężczyzna ścielą zwój starego wojłoku, dwie inne kobiety zajmują się wylewaniem wody z beczki do mniejszego pojemnika. Obok stoi juczny wielbłąd który przywiózł beczkę z wodą. W tle krajobraz stepu, na horyzoncie niebo z chmurami. Kobiety i mężczyzna są ubrani w codzienne stroje mongolskie deel. Na głowie mają czapki i kapelusze ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wytwarzanie wojłoku

Kierownik badań/ Twórca kolekcji:

Dynowski, Witold

Autor (rysunku, zdjęcia, rekordu):

Szynkiewicz, Sławoj

Data badań:

1967

Numer inwentarzowy:

Nr inw. 2351

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze

Szczegółowy typ zasobu:

Fotografia naukowa

Format:

image/jpeg

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:82158

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Nazwa wydania Data
Przygotowanie wstępne 27 paź 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji