Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Mechanizmy powstawania oraz występowanie pirazyn w destylatach spirytusowych, jako element oceny prawidłowości obróbki termicznej surowca w procesie technologicznym

Twórca:

Kłosowski, Grzegorz ; Błajet- Kosicka, Anna

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Mechanisms of pyrazine compounds formation and validation of raw material thermal processing during technological process based on the presence of pyrazine in raw spirits

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Pressure-thermal processing of starchy plants raw materials with the use of Henze steamer can cause a number of unfavourable phenomena connected to sugars caramelization and Maillard reactions. In technological conditions, the effectiveness of starch grains extraction from cellular structures can be assessed macro- scopically; however, it is not easy to gain information about the intensity of the phenomena mentioned above. Our experiments led to the conclusion that the raw spirits obtained from raw materials, subject to intensive thermal processing, contain pyrazine compounds such as 2,5-dimethylpyrazine and 2,3,5,6-tetramethyl- pyrazine. These compounds were not observed in the spirits prepared in the optimized pressure-thermal process. Optimization of the steaming process can limit losses in ethanol yield up to 0.85 dmYlOO kg of raw material. It also significantly increases the quality of raw spirit through lowering of acetaldehyde and organic acids concentrations. Our data suggest that determination of pyrazine compounds in raw spirits can be used as a sensitive indicator in the validation of pressure-thermal processing starchy plants raw materials used for ethanol production.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.88, 1 (2010)-.

Tom:

88

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

147

Strona końc.:

160

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:71751 ; IChB B-83

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

29 maj 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

1442

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.rcin.org.pl/publication/94102

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji