Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Uprawianie badań kulturowych
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy na terminalach komputerowych w instytucji, która ją udostępnia.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy na terminalach komputerowych w instytucji, która ją udostępnia.

Tytuł: Uprawianie badań kulturowych

Twórca:

Culler, Jonathan ; Maryl, Maciej : Tł. ORCID

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Text

Inny tytuł:

Teksty Drugie Nr 5 (2010)

Wydawca:

IBL PAN

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

21 cm ; Tekst pol., streszcz. ang.

Typ obiektu:

Journal/Article

Bibliografia:

1. M. Bal, The Practice of Cultural Analysis oraz M. Bal Double Exposures. The Subject of Cultural Analysis, Routledge, New York 1996.
2. R. Barthes, Reflexions sur un manuel, w: L’Enseignement de la litterature, red. S. Dubrovsky, T. Todorov, Plon, Paris 1969, s. 170.
3. R. Barthes, S/Z, przeł. M.P. Markowski, M. Gołębiewska, Wydawnictwo KR, Warszawa 1999.
4. J. Cook, The Techno-University and the Future of Knowledge. Thoughts After Lyotard, w: The Practice of Cultural Analysis, s. 303-324.
5. J. Culler, Framing the Sign, Blackwell, Oxford, UK 1988, s. 3-40.
6. J. Cullera, The Literary in Theory, Stanford University Press, Stanford 2007.
7. Cultural Studies, ed. L. Grossberg, C. Nelson, P. Treichler, Routledge, New York 1992, s. 4.
8. W.P. Germano, Why Interdisciplinarity Isn’t Enough, w: The Practice of Cultural Analysis. Exposing Interdisciplinary Interpretation, ed. M. Bal with the assistance B. Gonzales, Stanford University Press, Stanford 1999, s. 326-34.
9. S. Hall, Cultural Studies. Two Paradigms, „Media, Culture, and Society” 1980 no 2, s. 57-72.
10. E.D. Hirsch, Cultural Literacy. What Every American Needs to Know, Houghton Mifflin, Boston 1987.
11. F. Jameson, The Ideology of the Text, w: The Ideologies of Theory, University of Minnesota Press, Minneapolis 1987, s. 18.
12. B. Johnson, Muteness Envy, w: tejże The feminist difference. Literature, psychoanalysis, race, and gender, Harvard University Press, Cambridge, Mass.–London 1998, s. 129-154.
13. C. Lévi-Strauss, Surowe i gotowane, przeł. M. Falski, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa 2010.
14. J.H. Newman, The Idea of a University, Longmans–Green, London 1926, s. 193.
15. G. Pollock, Killing Men and Dying Women. Gesture and Sexual Difference, w: The Practice of Cultural Analysis, s. 86.
16. Proposal for New Department of Social and Cultural Analysis, New York University, Faculty of Arts and Science, New York 2005, s. 1.
17. B. Readings, The University in Ruins, Harvard University Press, Cambridge, MA 1996.

Czasopismo/Seria/cykl:

Teksty Drugie

Zeszyt:

5

Strona pocz.:

97

Strona końc.:

109

Szczegółowy typ zasobu:

Article : original article

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:49158 ; 0867-0633

Źródło:

IBL PAN, call no. P.I.2524 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Rights Reserved - Restricted Access

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. Access only on terminals at the Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences, may be used within the limits of statutory user freedoms.

Digitalizacja:

Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Library of the Institute of Literary Research PAS

Dofinansowane ze środków:

Programme Innovative Economy, 2010-2014, Priority Axis 2. R&D infrastructure ; European Union. European Regional Development Fund

Dostęp:

Closed

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

20 lut 2024

Data dodania obiektu:

22 paź 2014

Liczba pobrań / odtworzeń:

118

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.rcin.org.pl/publication/66705

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Culler J. - Uprawianie badań kulturowych 20 lut 2024
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji