Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Dno naczynia ze znakiem garncarskim

Typ zasobu:

Image

Nazwa:

Dno naczynia ze znakiem garncarskim

Typ obiektu:

Archaeological artifact

Stanowisko arch.:

Kalisz Stare Miasto-osada

Lokalizacja:

Kalisz-Kalisz Stare Miasto (Polska)

Charakterystyka obiektu- techniki wykonania:

formowanie ; wypał

Charakterystyka obiektu- surowiec:

glina

Charakterystyka obiektu- średnica:

średnica dna ok. 5,5 cm

Opis obiektu:

Dno naczynia ceramicznego z odciśniętym znakiem garncarskim, glina żelazista, wypał utleniający, podsypka dna piaszczysta, mieszanka ceramiczna z domieszką średnioziarnistą. Na dnie odciśnięty znak często spotykany wśród materiałów kaliskich. Jest to krzyż/swastyka utworzona z przenikających się kwadratów. Podobny znak występuje na ścianie kolegiaty Św. Piotra i Pawła w Kruszwicy

Kierownik badań/ Twórca kolekcji:

Kędzierski, Adam

Autor (rysunku, zdjęcia, rekordu):

Osiadacz, Mateusz ; Wyczółkowski, Dariusz

Data badań:

2002

Miejsce publikacji wyników:

Kalisz SM-189-2002-92

Chronologia:

XI-XII wiek – chronologia nawarstwień

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania archeologiczne w Kaliszu

Szczegółowy typ zasobu:

Research data

Prawa:

Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. [CC BY-SA 3.0 PL] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license, full text available at: ; -

Digitalizacja:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Dofinansowane ze środków:

Operational Program Digital Poland, 2014-2020, Measure 2.3: Digital accessibility and usefulness of public sector information; funds from the European Regional Development Fund and national co-financing from the state budget. ; European Union. European Regional Development Fund

Dostęp:

Open

Nazwa wydania Data
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji