Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Gliniane garnki i forma do sera i masła „Kaseform”

Typ zasobu:

Obraz

Nazwa:

Gliniane garnki i forma do sera i masła „Kaseform”

Inne nazwy:

Polski Atlas Etnograficzny

Typ obiektu:

Obiekt etnograficzny

Lokalizacja-położenie administracyjne(współczesne):

Sztumska Wieś, gm. Sztum, pow. Sztumski, woj. Pomorskie

Lokalizacja- położenie administracyjne (dawne):

Sztumska Wieś, gm. Sztum, woj. Gdańsk

Lokalizacja- położenie topograficzne:

53°53'37.2"N 19°00'38.0"E

Zobacz na mapie:

Opis obiektu:

Na zdjęciu widoczne są gliniane garnki i forma do sera i masła „Kaseform” ; Na fot. pierwsza od lewej to forma do sera używana przed II wojną w mleczarniach do wyciskania serwatki z twarogu. Z góry przyciskano kamień a serwatka wypływała otworami. Niektórzy gospodarze też używali takiego urządzenia do wyciskania serwatki z sera. Naczynie to jest wykonane z blachy, wysokość 27 cm, średnica 26 cm.

Autor (rysunku, zdjęcia, rekordu):

Bohdanowicz, Janusz

Data badań:

1965

Numer inwentarzowy:

PAE S. 22 P. 13 p.V

Uwagi:

Nr negatywu F 933/65/4/P 73 (6-24)

Czasopismo/Seria/cykl:

Polski Atlas Etnograficzny

Szczegółowy typ zasobu:

Fotografia

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:149201

Prawa:

Domena Publiczna

Zasady wykorzystania:

Zasób wyłączony spod ochrony prawa autorskiego. Korzystanie dozwolone bez ograniczeń wynikających z autorskich praw majątkowych.

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

27 paź 2022

Data dodania obiektu:

29 lis 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

23

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.rcin.org.pl/iae/publication/184672

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji