Geomorficzne dostosowywanie się koryta Parsęty do aktualnego reżimu rzecznego = Geomorphic adjustment of the Parsęta channel to the present-day river regime - Zwoliński, Zbigniew (IGiPZ PAN, 1989)
144 s., [2] k. tabl. : il. ; 24 cm
Bibliogr. s. 131-140
Streszcz. ang. i ros.
Keywords: Geomorfologia rzeczna -- Polska -- Parsęta (rzeka) [KABA]; Parsęta (Polska; rzeka) -- koryta rzek [KABA]; reżimy rzeczne; geomorfologia fluwialna

Sezonowość odpływu z wybranych zlewni karpackich = Seasonality of outflow in selected Carpathian catchments - Jokiel, Paweł; Tomalski, Przemysław (IGiPZ PAN, 2017)
Opracowanie zawiera analizę sezonowości odpływu w 12 zlewniach karpackich. Do badań wykorzystano szeregi dobowych przepływów z lat 1951-2010. Dla badanych przekrojów wodowskazowych obliczono: indeks sezonowości odpływu (IS), wskaźniki: pory koncentracji odpływu (WPK) i koncentracji odpływu (GMO) oraz terminu połowy odpływu (TPO), a także współczynniki ich zmienności wieloletniej i korelacji wzajemnej. Analiza pozwoliła wykryć szereg prawidłowości w ich rozkładzie przestrzennym i dynamice wieloletniej oraz zidentyfikować powiązania między nimi. Z przeprowadzonych badań wynika również, że w polskiej części Karpat nie nastąpiła trwała zmiana sezonowej struktury odpływu rocznego. Dostrzeżone trendy są nieistotne, a obserwowana w wieloleciu zmienność sezonowości ma charakter losowych fluktuacji.
24 cm
Keywords: sezonowość; odpływ rzeczny; Karpaty

Sezonowa struktura odpływu rzecznego w środkowej Polsce i jej zmiany w wieloleciu w świetle krzywych sumowych i terminów połowy odpływu = Seasonality to river outflow in Central Poland and its variability over a multiannual period revealed by mass diagram curves and half-outflow terms - Jokiel, Paweł (IGiPZ PAN, 2016)
Opracowanie zawiera analizę i ocenę krzywych sumowych i zmienności terminów połowy odpływu (TPOj) wykonaną dla 14 zlewni z obszaru środkowej Polski. Biorąc pod uwagę ustroje wybranych rzek, ich przepływy charakterystyczne, jak też fizycznogeograficzne uwarunkowania odpływu, wybrana grupa zlewni nadaje się do zbadania rodzaju oraz oceny ilości i jakości informacji hydrologicznej zawartej w analizowanych charakterystykach. Do badań wykorzystano serie codziennych przepływów rzek pochodzące z drugiej połowy XX wieku. Obliczono przeciętne, względne krzywe sumowe odpływu dla poszczególnych zlewni oraz krzywą sumową o charakterze krzywej regionalnej. Uchwycono związek między kształtem i liczbą punktów przegięcia krzywej a ustrojem rzeki. Terminy połowy odpływu dla poszczególnych zlewni i lat uzyskano metodą zaproponowaną w pracy A. Bartnika i P. Jokiela (2005). Zbadano rozkłady TPOj , wartości średnie, zmienność wieloletnią i zróżnicowanie przestrzenne. Dokonano analizy ekstremów posługując się odpowiednio dobranymi kwantylami rozkładu. Stwierdzono kilka prawidłowości w zróżnicowaniu przestrzennym TPOj oraz jego zmienności wieloletniej. Udokumentowano fakt, że w świetle stosowanej miary, w drugiej połowie XX w. sezonowa struktura odpływu rzecznego cechowała się pogodowo uwarunkowanymi fluktuacjami, bez trwałej tendencji wieloletniej. W świetle przeprowadzonych analiz, termin połowy odpływu może być prostą miarą, szybko wskazującą na klimatycznie lub antropogenicznie uwarunkowane zmiany sezonowej struktury odpływu.
24 cm
Keywords: odpływ rzeczny; krzywa sumowa; termin połowy odpływu; środkowa Polska

Wieloletnia zmienność odpływu rzecznego z dorzecza Zgłowiączki = Long-term variability of the river outflow from Zgłowiączka basin - Bartczak, Arkadiusz (1972– ) (IGiPZ PAN, 2007)
164 s. : il. kolor. ; 24 cm
Bibliogr. s. 147-158
Streszcz. ang.
Keywords: Cykl hydrologiczny -- Polska -- Zgłowiączki, Dorzecze [KABA]; hydrologia; odpływ rzeczny; dorzecze Zgłowiączki

Congrés International De Géographie, Varsovie 1934. Excursion B 2, Le Poméranie et le littoral de la Mer Baltique - Międzynarodowy Kongres Geograficzny Warszawa) 1934 (Kasa im. Mianowskiego, 1934)
80, [2] s. : il. ; 22 cm
Keywords: Pomorze (Polska; region) -- geografia -- konferencje [KABA]; Bałtyk (region) -- geografia -- konferencje [KABA]; Pomorze; wybrzeże Bałtyku; wybrzeża morskie; przewodniki wycieczek naukowych; wycieczki Międzynarodowego Kongresu Geograficznego; Międzynarodowy Kongres Geograficzny w Warszawie; przewodniki po Pomorzu; przewodniki po wybrzeżu Bałtyku

Polskie Pomorze : praca zbiorowa. T.1, Ziemia i ludzie - Instytut Bałtycki (Gebethner i Wolff, 1929)
X, 326 s., [2] k. mapy złoż. : il. ; 24 cm
Bibliogr. przy rozdz. Indeks
Zawiera mapy
Keywords: Pomorze Gdańskie (Polska; region) [KABA]; Pomorze

Przegląd Geograficzny T. 56 z. 1-2 (1984) (IGiPZ PAN, 1984)
24 cm
Keywords: Ludomir Sawicki; patologia miasta; migracje; modelowanie migracji; modele grawitacji; modele hydrologiczne; krajobrazy eoliczne; mapy krajobrazowe; gestość zaludnienia w miastach; urbanizacja; województwo gdańskie; Radom

Katalog jezior polskich. Z. 1, Jeziora Pomorskie w lewym dorzeczu Wisły - Kondracki, Jerzy (1908–1998). Red.; Richlingowa, Bronisława. Oprac. (Polskie Towarzystwo Geograficzne, 1952)
[2], X, [2], 29 s. ; 28 cm
Zawiera gł. tab
Bibliogr. s. X
Tytuł następny : Biuletyn Geograficzny - Polska Akademia Nauk
Keywords: Jeziora -- Polska -- spisy [KABA]; Pomorze

Kurze historisch- geographisch- statistische Beschreibung von dem königlich-preussischen Herzogthume Vor- und Hinter- Pommern - Wutstrack, Christian Friedrich. Autor; Leich, Johann Samuel ( –1809). Drukarz; Maurer, Friedrich (1749–1825). Wydawca (Gedruckt bei Johann Samuel Leich, 1793)
[16] k., 24 s., 836 s., [9] k. tabl. złoż., [2] k., [1] k. mapa : il. ; 8°
Indeksy
GBV online, 155904647
SBB online.
Keywords: Pomorze Przednie (Niemcy; region) -- historia -- dzieła przed 1800 [KABA]; Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- historia -- dzieła przed 1800 [KABA]; Pomorze Przednie (Niemcy; region) -- 18 w. -- statystyki [KABA]; Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- 18 w. -- statystyki [KABA]; Pomorze Przednie (Niemcy; region) -- geografia -- dzieła przed 1800 [KABA]; Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- geografia -- dzieła przed 1800 [KABA]

Taksonomiczne podstawy typologii reżimu opadów atmosferycznych na przykładzie Pojezierza Pomorskiego i Niziny Wielkopolskiej = Taxonomic foundations of precipitation regime typology : a study of the Pomeranian Lake District and the Great Poland Lowland - Tamulewicz, Jan (1945– ) (IGiPZ PAN, 1982)
91 s., [2] k. tabl. : il. ; 24 cm
Bibliogr. s. 84-87
Streszcz. ang. i ros.
Keywords: Opady (meteorologia) -- Polska Północno-Zachodnia [KABA]; typologie; Pomorze Zachodnie

Katalog jezior polskich. Cz. 10, Jeziora pomorskie w dorzeczu Noteci (na N od pradoliny toruńsko-eberswaldzkiej) - Majdanowski, Stefan. Oprac.; Kondracki, Jerzy (1908–1998). Red. (Polskie Towarzystwo Geograficzne, 1953)
79 s. ; 29 cm
Zawiera gł. tab
Tytuł następny : Biuletyn Geograficzny - Polska Akademia Nauk
Keywords: jeziora; Polska; Pomorze; dorzecze Noteci; spisy geograficzne

Hydrotechnic structures on the Pomeranian rivers - a reaction to extreme hydrologic phenomena in the 19th century (in the example of the upper Wieprza) - Florek, Wacław (1950– ); Jaromij, Jolanta; Skwierawska, Magdalena (IGiPZ PAN, 2010)
69 s. ; 24 cm
Keywords: budowle hydrotechniczne; hydrologia; rzeki; Pomorze; Wieprza

Charte von der Neumark die ursprünglichen Kreise derselben vorstellend - Güssefeld, Franz Ludwig (1744–1808). Ryt. (bey den Hom. Erben, 1796)
Skala [ca 1:320 000], podziałka liniowa: geographische Meilen 15 auf einen Grad
1 mapa : miedzior., kolor. ręcznie ; 46x56 cm
Nach den bewährtesten Hülfsmitteln entw. von F. L. Güssefeld
Południk zerowy Ferro
Keywords: Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Mapy ogólnogeograficzne -- 18 w. [KABA]; mapy ogólnogeograficzne; Pomorze Zachodnie; 18 w.

Karte des Königl. Preuss. Herzogthums Vor- und Hinter-Pommern - Gilly, David (1748–1808); Sotzmann, Daniel Fridrich (1754–1840). Ryt. (D.F. Sotzmann, 1789)
Skala [ca 1:180 000]
1 mapa na 6 ark. : miedzior., kolor. ręcznie ; każdy ark. 53x74 cm
Na ark. 1 róża wiatrów, na ark. 4 wykaz powiatów i ich literowych oznaczeń, na ark. 6 tyt. mapy, legenda i podziałka liniowa
Cyt. w : Centralny Katalog Zbiorów Kartograficznych w Polsce, Z.. 5, Cz. 1, poz. 24
Keywords: Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Mapy topograficzne -- 18 w. [KABA]; mapy topograficzne; Pomorze Zachodnie; 18 w.

Reise in den Ostseeprovinzen Russlands - Hunfalvy, Pál (1810–1891). Autor (Verlag von Duncker & Humblot, 1874)
VII, 260 s. ; 22 cm
Czcionka gotycka
Keywords: Podróże -- Kraje bałtyckie [KABA]; Podróże -- Polska -- Pomorze (region) [KABA]

Pomorze - Kwiatkowski, Eugeniusz (1888–1974). Rys.; Drukarnia Pawłowskiego (Bydgoszcz) (Drukarnia Pawłowskiego, 1939)
Skala 1: 300 000
1 mapa : kolor ; na ark. 96x66 cm
Data wyd. na podst. lat istnienia dziennika "Kurier Bydgoski"
Pod tyt.: Kurier Bydgoski dla swoich czytelników
BNPol online
Keywords: Pomorze (Polska; region) -- 1900-1945 -- mapy [KABA]; Mapy komunikacyjne -- 1900-1945 [KABA]

N 33 - NO Stolp (Justus Perthes, 1943)
Skala 1:500 000 Bonnesche unechte Kegelprojektion
1 mapa : kolorowa ; 46 x 41 cm, na arkuszu 55 x 56 cm
Keywords: Pomorze Środkowe (Polska; region) -- mapy [KABA]; Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- mapy [KABA]; Mapy topograficzne -- 1900-1945 [KABA]; Mapy lotnicze -- 1900-1945 [KABA]

Morze i Pomorze - Smoleński, Jerzy (1881–1940) (nakladem Wydziału Kultury i Prasy Dtwa Jednostek Wojska na Śr. Wschodzie, 1946)
112, [4] s. : il. ; 17 cm
Przedr., oryg.: Poznań : Wydaw. Polskie ( R. Wegner)
Keywords: Kaszuby (Polska; region) -- geografia [KABA]; Kaszuby (Polska; region) -- przewodniki [KABA]; Pomorze Gdańskie (Polska; region) -- geografia [KABA]; Pomorze Gdańskie (Polska; region) -- przewodniki [KABA]

Morfogenetyczne typy osiedli wiejskich na Pomorzu Zachodnim = Morfogenetičeskie tipy sel'skih poselenij na territorii Zapadnogo Pomor'â = Morphogenetic types of rural settlements in Western Pomerania - Szulc, Halina Zofia (1924– ) (IGiPZ PAN, 1988)
138 s., [3] k. map złoż. luz. : pl., rys., err. ; 24 cm
Źródła i literatura s. [88-89]
Streszcz. ang., ros.
Keywords: Kolonizacja wewnętrzna -- typy -- Polska -- Pomorze Zachodnie (region) [KABA]; Wsie -- Polska -- Pomorze Zachodnie (region) -- historia [KABA]; morfogenetyczne typy wsi; osiedla wiejskie; Pomorze Zachodnie

Morze i Pomorze - Smoleński, Jerzy (1881–1940) (Wydawnictwo Polskie <R. Wegner>, 1928)
XVI, 139, [3] s. : il. ; 21 cm
PB 1928, poz. 4244
Keywords: Kaszuby (Polska; region) -- przewodniki [KABA]; Pomorze Gdańskie (Polska; region) -- przewodniki [KABA]; krajoznawstwo

Katalog jezior polskich. Cz. 11, Jeziora pomorskie w dorzeczu dolnej Odry i dolnej Warty (na N od pradoliny toruńsko-eberswaldzkiej) / - Majdanowski, Stefan. Oprac.; Kondracki, Jerzy (1908–1998). Red. (Polskie Towarzystwo Geograficzne, 1953)
60 s. ; 29 cm
Zawiera gł. tab
Opis wg okł
Tytuł następny : Biuletyn Geograficzny - Polska Akademia Nauk
Keywords: jeziora; Polska; Pomorze; dorzecze Odry; dorzecze Warty; spisy geograficzne

Ocena trendów rozwoju obszarów wiejskich Pomorza w pierwszej dekadzie po akcesji do Unii Europejskiej = Evaluation of trends for the development of Pomerania' rural areas in the first decade after the accession to the European Union - Czapiewska, Gabriela (PAN IGiPZ, 2016)
W niniejszym artykule, na przykładzie Pomorza (województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego), zobrazowano dokonujące się zmiany na obszarach wiejskich w pierwszej dekadzie po akcesji do Unii Europejskiej. Wykazano wpływ środków unijnych na współczesne procesy przeobrażeń społeczno-gospodarczych badanych wsi. Ocenie poddano wybrane elementy potencjału rozwojowego obszarów wiejskich Pomorza. Praca podzielona została na dwie części. W pierwszej przedstawiono zróżnicowanie układów funkcjonalnych w oparciu o metodologię delimitacji gmin z uwzględnieniem roli procesów demograficznych i gospodarczych w rozwoju pomorskich wsi, a także uwarunkowań środowiska przyrodniczego. Ważnym czynnikiem rozwoju prezentowanego regionu jest unikatowe środowisko i walory turystyczne, głównie bliskość Bałtyku oraz występowanie lasów i jezior, umożliwiających rozwój różnych form turystyki i wypoczynku. Pomorze charakteryzuje również różnorodność kulturowa, wynikająca z tożsamości regionalnej i lokalnej. Pomorskie wsie charakteryzują się dużym zróżnicowaniem układów funkcjonalnych, a ich stan ma istotne znaczenie dla warunków życia mieszkańców i możliwości gospodarowania, a także kierunków i tempa rozwoju regionu. Z kolei w drugiej części pracy pokazano zmiany w rolnictwie badanego regionu po wejściu Polski do Unii Europejskiej. W sposób szczególny uwzględniono rozwój tych terenów, na których rolnictwo pełni nadal dominującą funkcję gospodarczą.
Keywords: obszary wiejskie; rozwój społeczno-gospodarczy; fundusze Unii Europejskiej; Pomorze

Pomeraniæ Dvcatvs Tabvla - Lubin, Eilhard (1565–1621); Rogiers, Salomon. Ryt.; Blaeu, Willem Janszoon (1571–1638). Wyd. (Guiljelm. Blaeuw excudit, 1631)
Skala [ca 1:930 000]
1 mapa : miedzior. ; 38x48 cm
Pod górn ramką, pośrodku herb księstwa Pomorza podtrzymywany przez dwóch siłaczy w hełmach rycerskich
Zamieszczono trzy róże wiatrów
Opisano strony świata: Septentrio, Oriens, Meridies, Occidens
Keywords: Pomorze Zachodnie (Polska; region) -- 17 w. -- mapy [KABA]; Meklemburgia-Pomorze Przednie (Niemcy; land) -- 17 w. -- mapy [KABA]; Mapy ogólnogeograficzne -- 17 w. [KABA]

Stosunki narodowościowe w rolnictwie pomorskim - Wrzosek, Antoni (1908–1983); Zwierz, Stanisław ([Instytut Bałtycki], 1937)
21 k. : mapy ; 23x31 cm
Keywords: Pomorze Gdańskie (Polska; region) -- sytuacja na wsi -- 1900-1945 [KABA]; Pomorze Gdańskie (Polska; region) -- stosunki międzyetniczne -- 1900-1945 [KABA]; mapy gospodarcze; mapy ludnościowe; rolnictwo; ludność wiejska; struktura narodowościowa; statystyka; Pomorze; 20 w.

O powstaniu i przebrażaniu kształtów wsi Pomorza Gdańskiego = The origin and the development of the plans of villages in pomorze Gdańskie = O vozniknovenii i preobrazovanii form dereven' Gdan'skogo Pomor'ja - Kiełczewska-Zaleska, Maria (1906–1980); Biskup, Marian (1922–2012) (IGiPZ PAN, 1956)
224, [1] s. : il. ; 24 cm
Bibliogr. s. 155-161
Tyt. i streszcz. również ang. i ros.
Keywords: geografia historyczna; geografia osadnictwa; kształty wsi; Pomorze Gdańskie; 15 w.