Aktywność sołectw wspierających rozwój społeczny w ramach Programu Odnowy Wsi w latach 2013–2015 = Activity of villages supporting social development under the Rural Renewal Programme in 2013–2015 - Pieczonka, Jacek. Autor (IGiPZ PAN, 2018)
Odnowa wsi jako metoda rozwoju stanowi jeden ze sposobów osiągania celów rozwojowych, rozumianych nie tylko w kontekście poprawy jakości infrastruktury, ale poprawy szeroko rozumianej jakości życia, której nie osiągniemy bez zaangażowania samych mieszkańców. Celem artykułu jest przedstawienie Programu Odnowy Wsi (na przykładzie województwa opolskiego) jako elementu przyczyniającego się do rozwoju kapitału społecznego, czego wyrazem może być liczba przedsięwzięć realizowanych przez poszczególne sołectwa. Zostały przeanalizowane sprawozdania sołectw (około 600 rocznie) z realizacji programu w latach 2013–2015. Podstawową metodą prezentacji wyników badań jest analiza opisowa z użyciem metod ilościowych, w tym analizy porównawczej. W pracy dokonano syntetycznego ujęcia problematyki rozwoju obszarów wiejskich, kapitału społecznego oraz Programu Odnowy Wsi. W części empirycznej opracowania przedstawiono wyniki analizy porównawczej średniorocznych liczb działań Programu Odnowy Wsi, przypadających na jedno sołectwo w gminie województwa opolskiego oraz średniorocznych liczb działań przypadających na jedną gminę województwa opolskiego. Najważniejszym wnioskiem z przeprowadzonych badań jest stwierdzenie, iż Program Odnowy Wsi, tam, gdzie dotychczas był realizowany, okazał się skuteczną koncepcją i metodą rozwoju obszarów wiejskich. Dzięki niemu przy niewielkiej ilości środków zmobilizowano liczne społeczności wiejskie do dużej aktywności, czego wyrazem jest liczba realizowanych przedsięwzięć.
24 cm
Keywords: obszary wiejskie; odnowa wsi; rozwój