Rola lidera lokalnego w generowaniu kapitału społecznego – studium przypadku z gminy Jeżewo = The role of local leaders in generating social capital – the case study of Jeżewo commune - Chodkowska-Miszczuk, Justyna; Biegańska, Jadwiga; Grzelak-Kostulska, Elżbieta (PAN IGiPZ, 2017)
Celem artykułu jest określenie roli lidera lokalnego w generowaniu kapitału społecznego na obszarach wiejskich. Analizę przeprowadzono na podstawie studium przypadku z gminy Jeżewo (powiat świecki, województwo kujawsko-pomorskie). W opracowaniu podjęto próbę znalezienia odpowiedzi na następujące pytania: Jakie cechy osobowościowe i uwarunkowania społeczne decydują o możliwości zostania lokalnym liderem? Jakie inicjatywy mogą być podstawą do budowania kapitału społecznego na wsi? Jaka jest rola lidera w generowaniu kapitału społecznego na obszarach wiejskich? Ze względu na specyfikę podjętego problemu postępowanie badawcze wymagało stosowania technik jakościowych. Za najwłaściwsze uznano metodę studium przypadku i wywiadu pogłębionego. Rezultaty przeprowadzonych badań wskazują, że rola lokalnego lidera w kreowaniu kapitału społecznego przejawia się w aktywizowaniu społeczeństwa poprzez inicjowanie i moderowanie różnorodnych przedsięwzięć integrujących społeczność lokalną, intensyfikujących relacje i budujących tożsamość lokalną. Jak wynika z badań, osią tych oddolnych projektów mogą być wspólne pasje i zainteresowania.
24 cm
Keywords: Polityka rolna -- Polska -- 1990- -- czasopisma [KABA]; Wsie -- czasopisma [KABA]; Wsie -- Polska -- 1990- -- czasopisma [KABA]; obszary wiejskie; lokalni liderzy; kapitał społeczny