Analiza zachmurzenia na zobrazowaniach Landsat 8 w latach 2013‑2020 jako ocena stopnia ich przydatności w monitoringu arktycznych lodowców = Analysis of cloud cover on the 2013‑2020 Landsat 8 imagery as an assessment of its usefulness in monitoring of the High-Arctic tidewater glacier - Nowak, Marcin. Autor; Czarnecki, Kamil. Autor (IGiPZ PAN, 2023)
Głównym celem prezentowanej pracy była ocena zobrazowań satelitarnych Landsat 8 pod kątem obecności zachmurzenia nad strefą czołową lodowca Aavatsmarka (NW Spitsbergen, Svalbard). W pracy wykorzystano wszystkie dostępne do pobrania zobrazowania Landsat 8 wykonane od początku misji (początek 2013 r.) do końca 2020 r. oraz obejmujące cały obszar zainteresowania (AOI). Łącznie było to 868 zdjęć satelitarnych. Stopień widoczności strefy AOI na każdym obrazie został obliczony przy użyciu obrazu Quality Assessment Band (QA), który stanowi integralną część zbioru danych Landsat 8. Dane QA zostały zreklasyfikowane, pogrupowane w określone klasy widoczności i przedstawione w ujęciu rocznym oraz miesięcznym. Przeprowadzono również analizę częstości występowania zobrazowań użytecznych, tj. takich, na których stopień pokrycia terenu zachmurzeniem jest nie większy niż 5%. Spośród wszystkich dostępnych zobrazowań, na przestrzeni analizowanych lat tylko 176 (ok. 20%) zawierało obszar w pełni widoczny, zaś ok. 60% zdjęć było pokrytych chmurami w ponad 95%. Dane te porównano również z wynikami zachmurzenia w najbliższej stacji meteorologicznej w Ny-Ålesund.
24 cm
Keywords: Landsat 8; kanał Quality Assessment Band; zachmurzenie; użyteczność zdjęć; Arktyka; Kaffiøyra