Struktura obiektu
Nazwa:

Kubek biały

Inne nazwy:

biała ceramika

Typ obiektu:

Obiekt archeologiczny

Stanowisko arch.:

stanowisko II: rynek

Lokalizacja:

Solec nad Wisłą (miasto, pow. lipski, woj. mazowieckie)

Charakterystyka obiektu- techniki wykonania:

toczenie, na kole garncarskim

Charakterystyka obiektu- surowiec:

glina niskożelazista

Charakterystyka obiektu- szerokość:

zachowana wys. 13 cm

Charakterystyka obiektu- średnica:

średnica wylewu 10,5 cm ; średnica dna 9,4 cm

Opis obiektu:

naczynie ceramiczne, częściowo zachowane i zrekonstruowane; wypalone w atmosferze utleniającej, powierzchnia pierwotnie żółtawa; kubek zdobiony, na brzuścu i na wylewie ornament plastyczny, na brzuścu też ryte żłobki dookolne; część powierzchni zewnętrznej mocno okopcona; dno zagładzane

Kierownik badań/ Twórca kolekcji:

Kruppé, Jerzy ; Bis, Magdalena

Autor (rysunku, zdjęcia, rekordu):

Bis, Magdalena (opis) ; Bis, Wojciech (fot.)

Data badań:

1962-1966

Numer inwentarzowy:

Sc.II.1.O.010_kolekcja 25

Chronologia:

koniec XV w.

Temat i słowa kluczowe:

ceramika biała ; ceramika późnośredniowieczna ; naczynie gliniane ; zabytki archeologiczne

Czasopismo/Seria/cykl:

Biała ceramika z Solca nad Wisłą

Typ zasobu:

Obraz

Szczegółowy typ zasobu:

Dane badawcze

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

- ; Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: