Archeologia Polski . 35 (1990. - 1991) Z. 1, Recenzje - Bukowski, Zbigniew (1931– ). Reviewer (Instytut Historii Kultury Materialnej Polskiej Akademii Nauk, 1990)
André Leroi-Gourhan, Dictionaire de la préhistoire, Wyd. Press Universitaires de France, Paris 1988, ss. 1222, w tym 46 map i tabel
P. 169-175 ; 25 cm
Keywords: prehistory -- lexicons and encyclopedias; archaeological lexicons and encyclopedias -- Polish subject

Wczesnohistoryczne cmentarzysko szkieletowe we wsi Samobrzec, pow. Sandomierz - Bartys, Jan (1909–1940) (Polskie Towarzystwo Prehistoryczne, 1936)
ill. ; 29 cm
Keywords: early Middle Ages -- Poland; early medieval skeletal cemeteries -- Poland; early medieval graves -- catalogue; early medieval grave goods; early medieval iron objects; early medieval bone objects; early medieval ornaments; early medieval coins; Samborzec, Sandomierz district (Poland)

Miejsce Gniozdowa w rozwoju kontaktów Skandynawii z Rusią Kijowską - Łosiński, Władysław (1935– ) (Instytut Archeolgoii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, 1992)
Autor na przykładzie materiałów z wczesnośredniowiecznego zespołu osadniczego w Gniozdowie pod Smoleńskiem analizuje rozziew chronologiczny między częstotliwością występowania na terenie Rusi zabytków pochodzenia skandynawskiego a wielkością strumienia srebra arabskiego płynącego z Rusi północnej do krajów skandynawskich w X w. Strumień ten doznał wyraźnego uszczerbku już w latach trzydziestych tego stulecia. Proces ten nasilił się w połowie, a zwłaszcza w 2 połowie X w., a zatem w okresie, z którego pochodzi zdecydowanawiększość wyrobów proweniencji północnej odkrytych w Gniozdowie. Dość masowe pojawienie się tam Waregów zbiegało się zatem w czasie z osłabieniem związków gospodarczych skandynawsko-ruskich. Jest to pozorna jedynie sprzeczność. Wydaje się, że załamanie się kontaktów handlowych sprzyjało osiedlaniu się Skandynawów na stałe w ośrodkach wczesnomiejskich typu Gniozdowo. Pierwotna mobilnośćprzybyszów z Północy, wynikająca z ich uczestnictwa w handlu dalekosiężnym, ustąpiła miejsca stabilizacji tego żywiołu, aktywnie odtąd uczestniczącego w dynamicznie rozwijającej się ekonomice Rusi. Kraj ten stał się również atrakcyjny dla drużyn wareskich pozostających na służbie kniaziów ruskich. Wszystko to prowadziło do zmiany charakteru kontaktów skandynawsko-ruskich, związki gospodarczetraciły z wolna na znaczeniu, coraz bardziej licząca się była rola powiązań politycznych
ill. ; 29 cm
Keywords: early Middle Ages -- Russia; early medieval settlement -- Russia; Varangians (people); Scandinavia and Kievan Rus' -- contacts; early medieval barrow cemeteries -- Russia; early medieval grave goods; finds of Scandinavian orgin -- Russia; early medieval coin hoards -- Russia; Gniezdowo, Smoleńsk-region (Russia)

Archeologia Polski T. 49 (2004) Z. 1-2, Recenzje - Dulinicz, Marek (1957–2010). Reviewer (Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, 2004)
Europas Mitte um 1000. Beiträge zur Geschichte, Kunst und Archäologie, A. Wieczorek, H.-M. Hinz red., tomy 1-2 : 998 ss., 551 rycin, map i fotografii, przeważnie kolorowych w tekście, Katalog : 547 ss., około 1000 ilustracji, Stuttgart 2000
P. 176-205 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: early Middle Ages -- central Europe; history of central Europe; political history of the early Middle Ages; central Europe states -- beginnings; early medieval states -- organization; natural environment -- central Europe; early medieval settlement -- central Europe; early medieval communities; early medieval ethnocultures; Slavs (peoples); Hungarians (nation); christianisation of Europe; early medieval economy; early medieval trade; early medieval coins; culture of early Middle Ages; early medieval art; archaeology of early Middle Ages; archaeological heritage of central Europe

Przedpiastowski skarb srebrny z Ochli w pow. Kolskim - Slaski, Jacek (1927–1951) (Polskie Towarzystwo Prehistoryczne, 1949)
ill. ; 29 cm
Keywords: early Middle Ages -- Poland; early medieval silver hoards -- Poland; early medieval silver coins; Arabian dirhams; early medieval silver jewellery; Ochla, Pogorzela commune (Poland)

Archeologia Polski. Vol. 12 (1967) No 2, Reviews and discussions - Kiersnowski, Ryszard (1926–2006) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1967)
Charlotte Warnke, Anfänge des Fernhandels in Polen : 900-1025, Würzburg 1964 Holzner-Verlag, [(Marburger Ostforschungen ; 22)], p. XII + 275, ill.and 20 plates : maps
P. 456-459 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: 10th-11th c. -- Poland; early medieval coin hoards -- Poland and neighbouring countries; early medieval long-distance trade; early medieval trading centers; early medieval trade routes; early medieval trade objects

Archeologia Polski. Vol. 3 (1959) No 1, Reviews - Szymański, Wojciech (1932– ). Reviewer (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1959)
Jerzy Antoniewicz, Niektóre dowody kontaktów słowiańsko-pruskich we wczesnym średniowieczu w świetle źródeł archeologicznych, "Wiadomości Archeologiczne", vol. 22 : 1955 No 3-4, p. 233-273
p. 217-221 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: early Middle Ages -- Poland; Slavs and Prussians -- contacts; Baltic trade; early medieval trade; early medieval trade routes

Archeologia Polski T. 30 (1985) Z. 1, Kronika - Leciejewicz, Lech (1931–2011) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1985)
Sympozjum "Społeczeństwo i handel w strefie bałtyckiej w okresie wikińskim" w Visby (15-19 sierpnia 1983 r.)
P. 251-253 ; 25 cm
Keywords: Symposium of Historical Sciences (7; 1983; Visby); Vikings period -- Baltic basen; conference (Visby, Sweden; 1983); early medieval sea trade; early medieval settlement -- Baltic basin; communication routes in the early Middle Ages; early medieval sea ports; monetary circulation in the early Middle Ages; early medieval coins; early medieval coins -- iconography; Viking ships -- reconstructions

Wyniki badań przeprowadzonych w roku 1966 na grodzisku wczesnośredniowiecznym w Skarszewach, pow. Kościerzyna - Szymańska, Aleksandra (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1969)
P. 185-193 : ill. ; 25 cm
English summary
Bibliographical footnotes
Keywords: early Middle Ages -- Poland; early medieval strongholds; early medieval settlements; early medieval crafts; trade routes in the early Middle Ages; Skarszewy (Poland)

Sprawozdania Archeologiczne T. 23 (1971), Omówienia i recenzje - Dekówna, Maria. Reviewer (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1971)
Z.A. L'vova, Steklânnye busy Staroj Ladogi. Čast' I. Sposoby izgotovleniâ, areal i vremâ rasprostraneniâ, Arheologičeskij Sbornik No 10, 1968, s. 64-94
P. 390-392 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: early Middle Ages -- Russia; early medieval glassmaking; early medieval glass beads; trade routes in the early Middle Ages; Staraya Ladoga (Russia)

Archeologia Polski. T. 13 (1968) Z. 2, Reviews and discussions - Górska, Irena. Reviewer (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1968)
E. S. Mugurevič, Vostočnaâ Latviâ i sosednie zemli v X-XIII vv., Akademiâ nauk Latvijskoj SSR, Institut istorii, Ryga 1965, 144 p., 46 rdrawings, 32 leaves of plates, 3 diagrams, 2 summaries
P. 512-513 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: 10th-13th c. -- Latvia; archaeology of early Middle Ages; early medieval trade; early medieval trade routes

W sprawie intensywności wymiany lokalnej na ziemiach polskich w X-XI w. - Suchodolski, Stanisław (1936– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1971)
P. 503-515 ; 25 cm
French summary
Bibliographical footnotes
Keywords: 10th-11th c. -- Poland; currency circulation in the early Middle Ages; early medieval trade routes

Badania archeologiczne wczesnośredniowiecznego grodziska w Jarantowie, pow. Kalisz, w 1966 roku - Dąbrowska, Iwona (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1969)
P. 227-230 : ill. ; 25 cm
English summary
Bibliographical footnotes
Keywords: early Middle Ages -- Poland; early medieval strongholds; early medieval wooden and stone structures; early medieval pottery; trade routes in the early Middle Ages; Jarantów (Poland)

Wagi i odważniki na Śląsku wczesnośredniowiecznym na tle porównawczym - Wachowski, Krzysztof (1943– ) (Polska Akademia Nauk. Instytut Historii Kultury Materialnej, 1974)
Od dawna w literaturze archeologicznej traktowano niektóre przedmioty ołowiane jako odważniki. Kierowano się przy tym głównie ciężarem danego przedmiotu analogicznym do wagi odważników. Szczegółowa jednak analiza większej serii różnorodnych przedmiotów ołowianych pozwala, głównie na podstawie kryterium wagi, na wyeliminowanie większości z grupy odważników. Zestawienie ciężaru odważników ze Śląska, innych części Polski i Połabia, wbrew sugestiom niektórych badaczy, pozwala na stwierdzenie jednolitego systemu wagowego na całym tym obszarze. Również zasadnicze typy wag i odważników śląskich mają swoje odpowiedniki w materiale porównawczym ze Słowiańszczyzny Zachodniej. Stosunkowo liczne znaleziska wag i odważników z Opola-Ostrówka, które można było rozpatrzyć w szerszym kontekście znalezisk, pozwoliły na ustalenie dość ścisłego związku między występowaniem przyborów kupieckich a dynamiką rozwoju ekonomicznego tej osady. Uwzględniając miejsce znalezienia wag i odważników, przebieg szlaków handlowych i rozmieszczenie depozytów srebrnych na Śląsku stwierdzić można, że przybory kupieckie występują na ogół, szczególnie w większych ilościach, w ośrodkach o większym znaczeniu społecznym, politycznym i gospodarczym i wykazują dużą zbieżność z przebiegiem szlaków handlowychrozrzutem skarbów srebrnych. Podobne zjawiska obserwujemy również w innych częściach Słowiańszczyzny Północno-Zachodniej
ill. ; 29 cm
Keywords: early Middle Ages -- Poland; early medieval weights; early medieval lead wieghts; early medieval trade; early medieval trade routes; early medieval silver hoards -- Poland; Silesia (Poland)

Archeologia Polski. Vol. 7 (1962) No 2, Reviews - Jamka, Rudolf (1906–1972). Reviewer (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1962)
Otto Kleemann, Die Anfänge der Geschichte Schlesiens : (Konzept einer landeskundlichen Vorgeschichte), [w:] Osteuropa und der deutsche Osten, Beiträge aus Forschungsarbeioten und Vorträgen der Hochschulen des Landes Nordrhein-Westfalen, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Reihe 1, Buch 5, Köln-Braunsfeld 1959, Verl. Rudolf Müller
P. 359-365 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: Paleolithic-early Middle Ages -- Poland; flint deposits; iron ore deposits; Paleolithic-early Middle Ages settlement -- Poland; prehistory trade routes; Silesia (Poland)

Archeologia Polski. Vol. 5 (1960) No 1, Reviews - Kamińska, Janina (1899–1992). Reviewer (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1960)
Krystyna Musianowicz, Gród i osada podgrodowa w Bródnie Starym koło Warszawy, "Materiały Wczesnośredniowieczne", vol. 4, Warszawa 1956, p. 7-97
P. 174-178 ; 25 cm
Keywords: early Middle Ages -- Poland; Bródno-Pogdrodzie (Warsaw, Poland); early medieval strongholds -- Poland; early medieval pottery; early medieval weapons; early medieval trade routes; Mazovia (Poland)

Numizmatyczny przyczynek do dziejów uzbrojenia w Polsce w XI i XII w. - Przyczynek do dziejów uzbrojenia (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1962)
P. 121-134 : ill. ; 25 cm
English summary
Keywords: 11th-12th c. -- Poland; early medieval coins; early medieval coins -- iconography; early medieval armament

Polosko-jugosławiańskie badania archeologiczne w powiecie kaliskim w 1961 roku - Bolta, Alojz (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1963)
P. 244-255 : ill. ; 25 cm
English summary
Bibliographical footnotes
Keywords: Bronze Age-pre-Roman period -- Poland; early Middle Ages -- Poland; Bronze Age-pre-Roman period cultures; Bronze Age-pre-Roman period settlement; early medieval settlement; early medieval strongholds; trade routes in the early Middle Ages; Kalisz-region (Poland)

Moneta możnowładcza i kościelna w Polsce wczesnośredniowiecznej - Suchodolski, Stanisław (1936– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich ;, 1987)
Polish Academy of Sciences. Institute of the History of Material Culture
Bibliography p. 119-120
131 pp., 6 leaves of plates : ill., err. ; 24 cm
English summary
Keywords: early Middle Ages -- Poland; 13th c. -- State of the Teutonic Order; early medieval coinage; early medieval coins -- iconography; early medieval bishop's coins; early medieval monastery coins; early medieval provincial governor's coins; early medieval coin finds -- Poland

Archeologia Polski. Vol. 14 (1969) No 2, Reviews and discussions - Szymański, Wojciech (1932– ). Reviewer (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1969)
"Székesfehérvar èvszázadai", t. 1, Az államalapítás kora, Székesfehérvar 1967, 164 p.
P. 493-496 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: Árpáds (Hungarian dynasty); Roman period-13th c. -- Hungary; history of Hungarian towns; Hungarian towns -- beginnings; Roman period trade routes; early medieval far-reaching contacts; Church in the early Middle Ages; Székesfehérvar (Hungary)

Zamětka o zagadočnoj figurě na monetah' Velikago Knâžestva Kievskago - Bołsunowski, Karol (1838–1925) (Tip. V. I. Zavadzkago, 1889)
10 p. : ill. ; 28 cm
Bibliographical footnotes
The author's name at the end of the text
Keywords: early Middle Ages -- Kievan Rus'; early medieval Ruthenian coinage; early medieval Ruthenian coins; early medieval Ruthenian coins -- iconography; inscriptions on early medieval Ruthenian coins

Początki mennictwa w Europie środkowej, wschodniej i północnej - Suchodolski, Stanisław (1936– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich ;, 1971)
Index of first names and surnames - Index of geographical and ethnic names
Bibliography p. 6
272 pp. : ill. ; 24 cm
English summary
Keywords: 10th-11th c. -- northern Europe; 10th-11th c. -- central Europe; 10th-11th c. -- eastern Europe; European coinage -- beginnings; history of coinage; Czech coins; Bavarian coins; Russian coins; Saxon coins; Scandinavian coins; Hungarian coins; imitations of coins; coin finds -- Europe

Moneta bizantyńska na terenie Kuganatu Awarskiego (uwagi na marginesie książki Pétera Somogyi 1997) - Wołoszyn, Marcin (Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, 1999)
Aolied to a work: Péter Somogyi : Byzantinische Fundmünzen der Awarenzeit. - Innsbruck, 1997. - (Monographien zur Frühgeschichte und Mittelalterarchäologie ; 5). - ISBN 3-7030-0272-7
P. 147-177 ; 25 cm
Bibliography p. 165-171
German summary
Keywords: 6th-9th c. -- central Europe; Avars (people); Byzantine coins; Avar imitation of Byzantine coins; dating through coins; catalogue of archaeological finds; Avar Khaganate (central Europe)

W sprawie wykorzystywania źródeł numizmatycznych w badaniach nad znakami garncarskimi - Suchodolski, Stanisław (1936– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1966)
P. 438-440 ; 25 cm
Bibliographical footnotes
Keywords: 10th-13th c. -- Poland; coin - archaeological source; Polish early medieval coins; Polish early medieval coins -- iconography; early medieval pottery marks

Śląskie pojemniki na brakteaty na tle porównawczym - Wachowski, Krzysztof (1943– ) (Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, 2002)
P. 345-354 : ill. ; 25 cm
Bibliography p. 353-354
German summary
Keywords: early Middle Ages -- Poland; early medieval silver coins; bracteates; early medieval containers for coins; Silesia (Poland)