Struktura obiektu
Tytuł:

Wykorzystanie słomy pszennej i trocin drzewnych do biosyntezy celulaz przez mutanty Trichoderma reesei

Inny tytuł:

The application of wheat straw and saw-dusts to celluiase biosynthesis by Trichoderma reesei mutants

Twórca:

Podgórska, Eugenia ; Targoński, Zdzisław

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

1991

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

In biosynthesis of celluiase using T. reesei QM 9414 and its mutants, wheat straw and saw-dusts frombirch and common pine were applied. These substrates after milling were pretreated thermally under pressure and chemically 1, 2, and 3% wheat straw and 1% saw-dusts were used. In the medium containingwheat straw cellulose MN-300 was added at the ratio of 3:1. The highest activity of 3,4 FPU was obtained using mutant-M, after 8 days of cultivation in the medium containing 3% wheat straw.Addition of cellulose had a minimal effect on the level of FPU activity, but increased the ^-glucosidaseactivity. Saw dusts were weaker inductor than wheat straw in celluiase cultivation of T. reesei.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.12, 2 (1991)-.

Tom:

12

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

44

Strona końc.:

49

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-09

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: