Struktura obiektu
Tytuł:

Hodowla grzybów jadalnych na odpadach z przemysłu spożywczego

Inny tytuł:

Journal of Biotechnology, Computational Biology and Bionanotechnology

Twórca:

Malarczyk, Elżbieta ; Kapusta, Krystyna ; Kochmańska-Rdest, Janina ; Leonowicz, Andrzej

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

1992

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

The possibility of using milk way or brewery decoct ion for production of fungus mycelium of ediblegenus is presented in this article. Depending on the culture gender, growing mycelium is like a patch (state culture) or as spherical shreds (immersed culture). Basidiomycetes and some Ascomycetes mycelia tasteand smell as good as native mushrooms, which grow in natural environment and produce fruit bodies.Growing mycelium is a nontoxic material with above 45% of protein in dry weigth. For this reason, thecultivation in vitro of edible mushroom mycelia could be a substitute for natural growing mushrooms in thefuture.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.16, 1 (1992)-.

Tom:

16

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

47

Strona końc.:

53

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: