Object structure
Title:

Lipazy — narzędzie w biotechnologii tłuszczów i olejów

Subtitle:

Lipases — tool in oils and fats biotechnology

Creator:

Adamczak, Marek ; Bednarski, Włodzimierz

Publisher:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Date issued/created:

1994

Subject and Keywords:

biotechnologia

Abstract:

Lipases (acylglycerol hydrolases EC 3.1.1.3) comprise a group of enzymes of widespreadoccurrence. Their biological function is to catalyse the hydrolysis of triacylglycerols to give freefatty acids, diacylglycerols, monoacylglycerols and glycerol. This reaction is reversible, so thatthe enzymes also catalyse the formation of acylglycerols. A feature which differs lipases fromother enzymes is their activity on water-insoluble substrates, at oil-water interface. Interest inlipases from different sources, in particular from microorganisms, has markedly increased inthe last decade due to the potential applications of lipases in food industry, chemical industry,chemistry, biochemistry and medicine.

Relation:

Biotechnologia, vol.27, 4 (1994)-.

Volume:

27

Issue:

4

Start page:

140

End page:

153

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

0860-7796 ; IChB B-23

Source:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Temporal coverage:

1988-2010

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Terms of use:

-

Digitizing institution:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: