Struktura obiektu
Nazwa:

Wyrób serka suszonego

Typ obiektu:

Obiekt etnograficzny

Lokalizacja:

somon Bajan ajmak Centralny (Töv), Mongolia

Opis obiektu:

Mężczyzna i kobieta przygotowują miejsce do rozłożenia palety, na której będą wyrobione i ułożone serki. Znajdują się w otoczeniu kuchennych przedmiotów: palety do suszenia serków, kosza wiklinowego do objuczania wielbłądów, drewnianej beczki do przechowania wyrobu masła, kosza na argał. Na pierwszym planie widać czworonóg z resztkami popiołu. Na dachu jurty suszą się serki ułożone na dwóch paletach. Na dalszym planie sąsiednia jurta, wokół której widać podobne przedmioty gospodarcze ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wyrób serka suszonego

Data badań:

1967

Numer inwentarzowy:

Nr inw. 2342

Temat i słowa kluczowe:

zajęcia kuchenne ; wyroby mleczne ; gospodarstwo pasterskie ; pasterze mongolscy ; Chałchasi ; Mongołowie

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze (kuchenne)

Typ zasobu:

Obraz

Szczegółowy typ zasobu:

Fotografia naukowa

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: