Object structure
Name:

Przyjęcie z okazji narodzin dziecka

Type of object:

Ethnographic object

Location:

Somon Bajan, ajmak Centralny (Tövaimag), Mongolia

Object description:

Widzimy zbliżenie na gościnny stół: talerz z poczęstunkiem, produktami ułożonymi troskliwie w pięć warstw. Ta piętrowa konstrukcja składa się z ciast domowego wypieku boow, boorcog oraz öröm (gotowana i podsuszona śmietana z mleka krowy i jaków, będąca przysmakiem mongolskiego menu) serów podsuszanych i słodyczy. Na oddzielnej tacy znajduje się również zaliczane do tej kategorii danie chajlmag (roztopiony i przetworzony z mąką öröm ) i misa z mięsiwem, na którym jest nóż do krojenia. Dookoła na stole są czarki z kumysem, czarki do herbaty, kieliszki i butelki ; Zdjęcie z serii: Gościnność ; Podseria: Proszona biesiada w osadzie somonowej

Research Manager/ Creator of Collection:

Dynowski, Witold

Author (of drawing, photo, record):

Szynkiewicz, Sławoj

Data:

1968

Accession number:

Nr inw. 2936

Subject and Keywords:

przyjęcie w jurcie ; nowonarodzone dziecko ; nair ; danie uroczyste ; jedzenie mongolskie ; stół gościnny ; Chałchasi ; Mongołowie

Relation:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Gościnność

Resource type:

Image

Detailed Resource Type:

Photography

Rights:

Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license

Terms of use:

Copyright-protected material. [CC BY-SA 3.0 PL] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license, full text available at: ; -

Digitizing institution:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Original in:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Projects co-financed by:

Operational Program Digital Poland, 2014-2020, Measure 2.3: Digital accessibility and usefulness of public sector information; funds from the European Regional Development Fund and national co-financing from the state budget. ; European Union. European Regional Development Fund

Access:

Open

×

Citation

Citation style: