Diet of peccaries ( Tayassu tajacu and T. pecari ) in a dry forest of Venezuela - Barreto, G. R.; Hernandez, O. E.; Ojasti, J. (Wiley-Blackwell, 1997)
Keywords: Diet; Forest; Tayassu pecari; Tayassu tajacu; Venezuela

Dwindling resources and the social behaviour of Capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) (Mammalia) - Macdonald, D. W. (Wiley-Blackwell, 1981)
Keywords: Behaviour; Capybaras; Hydrochoerus hydrochaeris; Mammalia; Resources; Social; Social behaviour; Venezuela

Behavioural, anatomical and chemical aspects of scent marking amongst Capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) (Rodentia: Caviomorpha) - Macdonald, D. W.; Krantz, K.; Aplin, R. T. (Wiley-Blackwell, 1984)
Keywords: Capybaras; Caviomorpha; Hydrochoerus hydrochaeris; Marking; Rodentia; Scent marking; Venezuela

Südamerika : Nordwestblatt 1:4 000 000 (Justus Perthes, 1944)
Skala 1:4 000 000
1 mapa : kolorowa ; 102 x 73 cm, na arkuszu 108 x 77 cm, złożona w okładce 25 x 18 cm
W ramce mapy adnotacje: L/0998 oraz I/1944. Na dolnym marginesie zapis: Stand: 25.1.44
Mapa poboczna: Übersichtsplan der neuen Großraum-Karten bearbeitet auf Grundlage von Stielers Handatlas Justus Perhes Gotha
Tytuł w języku niemieckim, nazwy geograficzne na mapie w języku hiszpańskim
Keywords: Ameryka Południowa -- podział polityczny i administracyjny -- mapy [KABA]; Kolumbia -- mapy [KABA]; Wenezuela -- mapy [KABA]; Ekwador -- mapy [KABA]; Peru -- mapy [KABA]; Boliwia -- mapy [KABA]; Amazonia (Brazylia; kraina) -- mapy [KABA]; Panama -- mapy [KABA]; Kostaryka -- mapy [KABA]; Mapy polityczno-administracyjne -- 1900-1945 [KABA]; Mapy ogólnogeograficzne -- 1900-1945 [KABA]

Foto - ostrza i narzędzia lityczne paleo-Indian - Sawicki, Ludwik (1893–1972)
Materiały archiwalne należące do spuścizny po prof. Ludwiku Sawickim
Fotografie
Kartka z adresem Prof. J. M. Cruxent (Cruxent, José María (1911-2005), dyrektora Museé des Sciences, profesora archeologii na Université Central, Caracas
Keywords: przedkolumbijski o. -- Wenezuela; paleo-Indianie; narzędzia krzemienne o. przedkolumbijskiego

A naturalist in the Guianas - André, Eugène (18..-19..). Autor; Keltie, John Scott (1840–1927). Autor przedmowy; Smith, Elder & Co. Wydawca (Smith, Elder & Co., 1904)
XIV, 310 stron, [1] karta tablic złożona, [34] karty tablic (w tym kolorowe) ; 22 cm
Na stronie tytułowej: With thirty-four illustrations and a map
Indeks
Keywords: Wenezuela -- opisy i relacje z podróży -- 19 w. [KABA]; Wenezuela -- obyczaje i zwyczaje [KABA]; Ameryka Południowa -- opisy i relacje z podróży -- 1870-1914 [KABA]; Orinoko, Dorzecze -- opisy i relacje z podróży -- 19 w. [KABA]

Revision of the spider genus Sitticus SIMON, 1901 (Aranei, Salticidae). II, Sitticus saxicola (C. L. KOCH, 1848) and related forms - Prószyński, Jerzy (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1971)
Bibliogr. s. 20-21
Numeracja stron również: 183-204
22 s. : il. ; 25 cm
Keywords: skakunowate; nomenklatura; nowe taksony; morfologia; rozmieszczenie geograficzne; Wenezuela; Sitticus caballensis; Sitticus; Salticidae; Arachnida

Studia nad strukturą funkcjonalną miast = Studies of functional structure of towns = Issledovaniâ po voprosam funkcional'noj struktury gorodov - Jerczyński, Marek (1941– ); Chaves Vargas, Luis Fernando (1934– ); Siemek, Zuzanna (IGiPZ PAN, 1973)
385 s., [4] k. tabl. złoż. : mapy, wykr., err. ; 24 cm
Literatura przy pracach
Streszcz. ang. i ros. przy pracach.
Keywords: Geografia miast -- Polska -- 1945-1970 [KABA]; Geografia miast -- Turcja -- 20 w. [KABA]; Geografia miast -- Wenezuela -- 20 w. [KABA]; miasta; struktura funkcjonalna miast

Growth and dispersal of capybaras ( Hydrochaeris* hydrochaeris ) in the Llanos of Venezuela - Herrera, E. A. (Wiley-Blackwell, 1992)
Keywords: Capybaras; Dispersal; Dispersal organization; Growth; Growth rate; Hydrochaerus hydrochaerus; Llanos; Venezuela

Diet of the cloud forest shrew Cryptotis meridensis (Insectivora: Soricidae) in the Venezuelan Anders - Díaz de Pascual, A.; De Ascencao, A. A. (2000)
The diet of Cryptotis meridensis Thomas, 1898 was studied by analysing stomach contents of 55 shrews collected by pitfall trapping in the cloud forest of Monte Zerpa, Merida, Venezuela.
Keywords: Andes; cloud forest; Cryptotis meridensis; diet; foraging mode; insectivora; soricidae; Venezuela

Études entomologiques - Rojas, Marco Aurelio (1831–1866) ([wydawca nieznany], 1866)
Na okładce: "Annales de la Société Entomologique de France, 1866"
24 s. : 23 cm
Keywords: Owady; Owady - Chrząszcze; Chrząszcze - badania entomologiczne; Chrząszcze - sposób rozmnażania się; Chrząszcze - Wenezuela

Voyages dans l'Amérique du Sud - Crevaux, Jules (1847–1882). Autor; Hachette. Wydawca (Librairie Hachette et Cie, 1883)
XVI, 635, [1] strona, [75] kart tablic : ilustracje ; 35 cm
Na stronie tytułowej: Avec 253 gravures sur bois, d'aprés des photographies ou des croquis pris par les voyageurs, 4 cartes et 6 fac-simile des relevés du Dr Crevaux
Keywords: Indianie -- Amazonia (kraina) [KABA]; Indianie -- Andy (region) [KABA]; Ameryka Południowa -- opisy i relacje z podróży -- 19 w. [KABA]; Gujana Francuska -- opisy i relacje z podróży -- 19 w. [KABA]; Wenezuela -- opisy i relacje z podróży -- 19 w. [KABA]; Surinam -- opisy i relacje z podróży -- 19 w. [KABA]; Amazonia (kraina) -- odkrycia i badania francuskie [KABA]; Amazonia (kraina) -- obyczaje i zwyczaje [KABA]

Carte Générale de La Guiane - Buache, Jean-Nicolas (1741–1825) (chez Desenne Libraire au Palais Egalité, 1798)
Skala [ca 1: 3 400 000]
1 mapa : miedzior. ; 50x69 cm
Południk zerowy Paryż
W kartuszu data wyd.: l'An VI de la République
Brak legendy
Keywords: Atlantyku, Wybrzeże (Brazylia) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Atlantyku, Wybrzeże (Gujana) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Atlantyku, Wybrzeże (Gujana Francuska) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Atlantyku, Wybrzeże (Surinam) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Atlantyku, Wybrzeże (Wenezuela) -- 18 w. -- mapy [KABA]; Mapy ogólnogeograficzne -- 18 w. [KABA]

The ecomorphology of Neotropical frugivores - Winkler, Hans; Preleuthner, Monika (Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 1999)
Frugivory is widespread among birds and, at first glance, it is difficult to suggest states of external characters that would separate frugivorous birds from omnivores and carnivores. In the literature it has been suggested that body size and gape width increase with frugivory. It also has been stated that powerful morphological constraints act on behavioural differences among fruit-eating birds. This relates mainly to the way fruits are obtained by the birds, namely either on the wing or from a perch. We analysed behaviour and external morphological characters of Neotropical birds in a lowland rain forest in southern Venezuela to address these problems. Morphologically speaking, frugivores formed an ill defined subset of this avian community. Body size and gape width did not show a consistent relationship with frugivory. Reaching out and down, as well as taking fruits on the wing were the most common techniques used apart from simple gleaning. Body size constrains the evolution of corresponding characters. Evolutionary speaking, there are many roads to frugivory and only careful analyses of behavioural observations, and ecological data, paired with morphological considerations can uncover the general rules behind this diversity.
Referat wygłoszony na Second Meeting of the European Ornithologists' Union
Bibliogr. s. 147
S. [141]-148 : il. ; 27 cm
Streszcz. pol.
Keywords: Ptaki -- odżywianie -- Kraina neotropikalna -- konferencje [KABA]; Ptaki -- zwyczaje i zachowania -- Kraina neotropikalna -- konferencje [KABA]; piętro koron drzew; ptaki owocożerne; ekomorfologia; Wenezuela; Aves

Przegląd Geograficzny T. 47 z. 2 (1975) (IGiPZ PAN, 1975)
24 cm
Keywords: analiza trendu powierzchiowego; rekreacja; podejście systemowe; teledetekcja satelitarna; dojazdy do pracy; teoria tektoniki płaszczowej; paleogeomorfologia; paleohydrografia; krajobrazy; aglomeracje miejskie; rolnicze użytkowanie ziemi; rolnictwo; Pradolina Podkarpacka; Kotlina Gorzowska; Wenezuela

Przegląd Geograficzny T. 38 z. 4 (1966) (IGiPZ PAN, 1966)
24 cm
Keywords: geografia ekonomiczna; geografia polska; teoria geografii; ludność wiejska; regionalizacje ekonomiczne; nauki geograficzne; migracje międzynarodowe; bilans wodny; klimat; albedo; dojazdy do pracy; typologie miast; sieć drogowa; województwo łódzkie; Wojcieszów Górny; Tatry; Wrocław; Białowieża; Wenezuela; Węgry; Indie; Bułgaria; Europa Zachodnia