Pollenia bulgarica (Jacentkovský, 1939) - first record from Ukraine, with faunistic notes on other blowflies in the Askania Nova Biosphere Reserve (Diptera: Calliphoridae) - Szpila, Krzysztof; Verves, Ûurij Grigor'evič (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
Stopień zbadania fauny Calliphoridae Ukrainy jest stosunkowo słaby i nierównomierny. W wyniku pierwszych badań faunistycznych Calliphoridae w rezerwacie biosfery Askania Nowa (obwód chersoński) wykazano występowanie 10 gatunków plujek. Spośród nich Polleniabulgarica (Jacentk.) jest gatunkiem nowym dla fauny Ukrainy a trzy dalsze gatunki stwierdzono po raz pierwszy w obwodzie chersońskim.
Bibliogr. s. 146
S. 143-146 : il. kolor. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Pollenia bulgarica -- Ukraina -- Chersoń (region) [KABA]; Plujkowate -- Ukraina -- Chersoń (region) - wykazy faunistyczne [KABA]; Rezerwaty biosfery -- Ukraina -- Chersoń (region) [KABA]; nowe gatunki dla fauny Ukrainy; Askania Nowa (rezerwat biosfery); muchy plujki; plujkowate; Calliphoridae; krótkoczułkie; krótkorogie; Brachycera; muchówki; dwuskrzydłe; Diptera; owady; Insecta

Some observations on Trissonchulus benepapillosus (Schulz, 1935) (Nematoda: Ironidae) - Winiszewska-Ślipińska, Grażyna (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
W pracy zamieszczono opis morskiego nicienia Trissonchulus benepapillosus (Schulz, 1935), którego okazy zebrano z pobrzeża Wyspy Sobieszewskiej w okolicach Górek Wschodnich. Analizowany materiał pochodził z licznej populacji co pozwoliło na uzupełnienie informacji dotyczących morfologii i morfometrii tego gatunku. Opis uzupełniono fotografiami skaningowymi.
Bibliogr. s. 76-77
S. 71-77 : il. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Trissonchulus benepapillosus -- morfologia [KABA]; Trissonchulus benepapillosus -- Polska -- Gdańskie, Pobrzeże (region) [KABA]; Gdańsk (Polska) -- Górki Wschodnie (osiedle) [KABA]; nicienie; Nematoda; nowe gatunki dla fauny Polski; morfometria; SEM

Occurence and threats of the medicinal leech (Hirudo medicinalis L.) in Poland (Annelida: Hirudinea) - Buczyński, Paweł; Dąbkowski, Piotr; Zawal, Andrzej; Jaskuła, Radomir; Tończyk, Grzegorz; Grabowski, Michał; Buczyńska, Edyta; Lewandowski, Krzysztof; Janicki, Dariusz; Cios, Stanisław; Pietrzak, Lech; Mrowiński, Przemysław; et al. (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
W oparciu o materiał zebrany podczas badań hydrobiologicznych i batrachologicznych realizowanych w różnych regionach Polski, podano 87 nowych stanowisk pijawki lekarskiej (Hirudo medicinalis L.). Pozwoliło to podwoić liczbę znanych współcześnie miejsc występowania tego zagrożonego gatunku w kraju. Wiele nowych stanowisk leży w regionach, w których pijawki lekarskiej nie wykazywano w ogóle lub od długiego czasu. Nowe stanowiska reprezentowały 8 rodzajów środowisk wodnych, dominowały: drobne zbiorniki, stawy rybne i jeziora. Większość zbiorników była eutroficzna lub dystroficzna. Znacząco uzupełniono mapę rozmieszczenia gatunku przedstawioną w „Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt”. Nowe dane potwierdzają wcześniejsze hipotezy, że pijawka lekarska jest w Polsce znacznie częstsza, niż wynikało to z dotychczasowych publikacji, i że występuje - nieraz stosunkowo często - w regionach, które stanowią „białe plamy” na mapach jej rozmieszczenia. Unika jedynie obszarów górskich. Jednocześnie zaproponowano obniżenie jej kategorii zagrożenie w Polsce z kategorii wysokiego ryzyka - ‘vulnerable’ na kategorię niższego ryzyka - ‘near threatened’.
Bibliogr. s. 88-89
S. 79-89 : il. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Pijawka lekarska -- ochrona -- Polska [KABA]; Pijawka lekarska -- rozmieszczenie geograficzne -- Polska [KABA]; Hirudo medicinalis; Hirudo verbana; pijawki; Hirudinea; pierścienice; Annelida; status ochronny gatunku

Myrmica obscura Finzi - a good ant species (Hymenoptera: Formicidae) endemic to Italy - Elmes, Graham W.; Radčenko, Aleksandr Grigor'evič; Balletto, Emilio; Barbero, Francesco (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
Bibliogr. s. 100
S. 91-100 : il. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Myrmica obscura -- morfologia [KABA]; Myrmica obscura -- Włochy -- wykazy faunistyczne [KABA]; Zwierzęta endemiczne -- Włochy [KABA]; Myrmica schencki var. obscura; mrówki; mrówkolwowate; błonkówki; błonkoskrzydłe; Hymenoptera; owady; Insecta; morfometria; dobre gatunki; taksonomia; Europa

Pyramica baudueri (Emery, 1875) - a new ant species (Hymenoptera: Formicidae) for the Romanian fauna - Markó, Bálint (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
Myrmekofauna Rumunii jest nie w pełni poznana; wśród wykazanych gatunków brakuje zwłaszcza form o skrytym trybie życia, submedyterraneńskich i społecznie pasożytniczych. Praca przedstawia Pyramica baudueri Em. - mało znany submedyterraneński gatunek z plemienia Dacetini, o skrytym (podziemnym) trybie życia, nowy dla fauny rumuńskiej. Dwa jego osobniki (robotnice) zostały znalezione w południowo-zachodniej Rumunii, blisko granicy z Węgrami. P. baudueri żyje w glebie, gdzie poluje na drobne stawonogi. Poza nią w tym samym miejscu wykazano również Ponera testacea Em.; jest to piąte znane w Rumunii stanowisko tego gatunku. Z Południowej i Środkowej Europy wykazanych jest wiele gatunków Dacetini i można przypuszczać, że zastosowanie specjalistycznych metod zbierania materiału zwiększy liczbę znanych z Rumunii przedstawicieli tego plemienia. Obecnie, włącznie z P. baudueri, liczba gatunków mrówek znanych z Rumunii wynosi 105.
Bibliogr. s. 105-106
S. 101-106 : il. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Ponera testacea -- Rumunia -- Arad (okręg) [KABA]; Ponera baudueri -- Rumunia -- Arad (okręg) [KABA]; Ponera baudueri -- biologia gatunków [KABA]; Ponera testacea -- rozmieszczenie geograficzne -- Rumunia [KABA]; Dacetini; Arad County; Sederhat; Europa; nowe gatunki dla fauny Rumunii; mrówki; mrówkowate; Formicidae; Hymenoptera; błonkoskrzydłe; błonkówki; owady; Insecta

Butterflies (Lepidoptera: Hesperioidea, Papilionoidea) of the Kampinos National Park and its buffer zone - Dziekańska, Izabela; Sielezniew, Marcin (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
Kampinoski Park Narodowy jest drugim pod względem wielkości obszarem chronionym w Polsce i stąd ważną ostoją różnorodności biologicznej w skali kraju i Mazowsza. Pomimo sąsiedztwa warszawskiego ośrodka akademickiego, pozostaje jednak terenem słabo zbadanym pod względem fauny bezkręgowców, czego przykładem mogły być przez długi czas motyle dzienne (Papilionoidea i Hesperioidea). Wschodnie części parku były eksplorowane przez Patryna (1947), który włączył dane dotyczące 40 gatunków do spisu motyli zebranych w okolicach Warszawy. Natomiast, analizując informacje zawarte w „Atlasie rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce 1986-1995” można wysnuć wniosek o stwierdzeniu 54 gatunków w kwadratach UTM (10 x 10 km) pokrywających się z terenem Puszczy Kampinoskiej (Buszko 1997).W czasie badań inwentaryzacyjnych prowadzonych w latach 2005-2008 obejmujących 9 puszczańskich kwadratów siatki UTM, stwierdziliśmy obecność 80 gatunków tj. 81,6% motyli dziennych woj. mazowieckiego oraz połowę krajowej fauny tej grupy. W sumie z terenu Parku wykazano do tej pory 89 gatunków. Szereg gatunków kserotermofilnych prawdopodobnie wyginęło w ostatnich dekadach tj. Colias myrmidone (Esp.), Pseudophilotes vicrama (Moore), Melitaea aurelia Nick., Hipparchia statilinus (Hufn.), H. alcyone (Den. et Schiff.) lub też jest zagrożona wyginięciem w skali Parku lub regionu jak Maculinea arion (L.) i Melitaea didyma (Esp.) z powodu zalesiania lub naturalnej sukcesji. Fauna motyli higrofilnych generalnie mniej ucierpiała pod wpływem ostatnich zmian użytkowania, ale konieczne są działania mające na celu powstrzymanie obserwowanej degradacji ich siedlisk. Lycaena dispar (Haw.), Maculinea teleius (Bgstr.) i M. alcon (Den. et Schiff.) są wciąż relatywnie rozprzestrzenione ale L. helle (Den. et Schiff.) i Euphydryas aurinia (Rott.) zostały znalezione tylko na pojedynczych stanowiskach. Z kolei M. nausithous (Bgstr.) był obserwowany tylko w 2005 r. i nie można wykluczyć, że byliśmy świadkami jego zniknięcia z terenu KPN. Spośród gatunków znalezionych w czasie ostatniej inwentaryzacji 7 figuruje w Europejskiej Czerwonej Księdze Motyli (van Swaay & Warren 1999), 15 na Polskiej Czerwonej Liście Zwierząt Ginących i Zagrożonych (Buszko i Nowacki 2002), a 8 znajduje się pod ochrona prawną w naszym kraju. W związku z tym Puszcza Kampinoska powinna naszym zdaniem dołączyć do 16 polskich Obszarów o Znaczeniu Pierwszorzędnym dla Motyli (Prime Butterfly Areas) (Buszko 2003).
Bibliogr. s. 116-117
S. 107-118 : il. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Motyle dzienne -- ekologia -- Polska -- Kampinoski Park Narodowy [KABA]; Motyle dzienne -- ochrona -- Polska -- Kampinoski Park Narodowy [KABA]; Motyle dzienne -- Polska -- Kampinoski Park Narodowy -- wykazy faunistyczne [KABA]; Hesperioidea; Papilionidea; Rhopalocera; motyle; łuskoskrzydłe; Lepidoptera; owady; Insecta; bioróżnorodność; gatunki zagrożone

State of knowledge of the tachinid fauna of Eastern Asia, with new data from North Korea. Pt. 1, Phasiinae - Draber-Mońko, Agnieszka (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
Opracowany materiał muchówek z rodziny Tachinidae został zebrany przez pracowników Instytutu Zoologii PAN w Warszawie w latach 1959-1990 podczas 5 ekspedycji do Korei Północnej. Muchówki były zbierane głównie siatką entomologiczną lub czerpakiem, jedynie w dwu ostatnich wyprawach zastosowano również pułapki Moerick’a. Zgromadzony materiał Tachinidae liczy niewiele ponad 200 okazów, jest on jednak dość zróżnicowany i interesujący. W obrębie opracowanej podrodziny znaleziono 13 gatunków z 8 rodzajów Phasiinae, z czego zaledwie trzy gatunki były dotychczas wymieniane z Półwyspu Koreańskiego. Z omawianej podrodziny wykazano 10 gatunków nowych dla Korei Północnej. W opracowanym materiale wyodrębniono dwa nowe dla nauki gatunki Phasiinae, są to Dionaea karinae sp. nov. i Hemyda dominikae sp. nov. Oba gatunki znalezione były w górach Mjohjang-san w prowincji Phjóngan-pukto. Nowy gatunek Dionaea karinae sp. nov. jest morfologicznie najbardziej zbliżony do palearktycznego gatunku Dionea aurifrons (Meig.), od którego różni się bardzo wąską pręgą czołową oraz wąskimi policzkami jak również ilością i ustawieniem szczecin czołowych. Następny nowy gatunek Hemyda dominikae sp. nov. jest morfologicznie najbardziej zbliżony do występującego również na Dalekim Wschodzie gatunku Hemyda obscuripennis (Meig.) od którego różni się szerokością ciemienia i pręgi czołowej, nieznacznie nerkowatymi oczami oraz jednolicie pomarańczowym odwłokiem, jak również odmienną budową zaodwłoka (pokładełka). W pracy podano opisy morfologiczne form dorosłych, omówiono cechy różniące nowe gatunki od najbliższych im gatunków oraz zilustrowano je kolorowymi fotografiami. W pracy omówiono także stan poznania fauny Tachinidae Dalekiego Wschodu oraz podano obszerny wykaz piśmiennictwa dotyczący ich występowania w tej części kontynentu.
Bibliogr. s. 131-137
S. 119-137 : il. w tym kolor. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Phasiinae -- Azja Wschodnia [KABA]; Phasiinae -- Korea Północna -- wykazy faunistyczne [KABA]; Phasiinae -- morfologia [KABA]; Phasiinae -- rozmieszczenie geograficzne -- Kraina palearktyczna [KABA]; Dionaea karinae -- Korea Północna -- nowe taksony [KABA]; Hemyda dominikae -- Korea Północna -- nowe taksony [KABA]; Larvaevoridae; Tachinidae; rączyce; rączycowate; krótkoczułkie; krótkorogie; Brachycera; muchówki; dwuskrzydłe; Diptera; owady; Insecta; Palearktyka; nowe gatunki dla fauny Korei Północnej

Pollenia moravica (Jacentkovský, 1941) (Diptera: Calliphoridae) recorded from Poland for the first time - Szpila, Krzysztof; Draber-Mońko, Agnieszka (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2008)
Dzięki badaniom faunistycznym prowadzonym w południowej Polsce i analizie zbiorów Muzeum i Instytutu Zoologii PAN wykryto występowanie kolejnego gatunku plujek na obszarze Polski - Pollenia moravica (Jacentk.). Status tego gatunku był w przeszłości kwestionowany. Jednak w najnowszej kladystycznej analizie filogenezy rodzaju jest on traktowany jako wiarygodny takson, który ostatnio został włączony do listy europejskich gatunków Calliphoridae. Przekonało to autorów o konieczności publikacji informacji o występowaniu P. moravica (Jacentk.) w Polsce.
Bibliogr. s. 142
S. 139-142 : il. w tym kolor. ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Pollenia moravica -- Polska -- wykazy faunistyczne [KABA]; muchy plujki; plujkowate; Calliphoridae; Brachycera; krótkoczułkie; krótkorogie; dwuskrzydłe; Diptera; muchówki; owady