Methods of estimation of relations of: equivalence, tolerance and preference in a finite set * Summary and conclusions - Klukowski, Leszek (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2011)
[4], 123-126 stron ; 21 cm
Bibliografia s. --0

XV Krajowa Konferencja Automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. t. 3 * Zastosowania techniczne - Część A Sterowanie statkami, pojazdami, lotem * Sterowanie precyzyjne statkiem za pomocą wielowymiarowych regulatorów odpornych - Gierusz, Witold. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
W pracy przedstawiono proces sterowania precyzyjnego ruchem statku nawodnego. Do realizacji takiego sterowania obliczono dwa wielowymiarowe regulatory odporne. Dla potrzeb syntezy tych regulatorów zbudowano modele obiektu sterowania, w oparciu o wyniki eksperymentów identyfikacyjnych zrealizowanych na nieliniowym modelu symulacyjnym jednostki. Podczas obliczeń regulatorów wykorzystano metodę oparta na koncepcji strukturalnej wartości osobliwej. Przedstawiono także ocenę jakości sterowania prędkościami statku w oparciu o wyniki badań symulacyjnych wyznaczonych układów sterowania.
[4], 123-126 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 126