Wdrażanie innowacji w gospodarce wodociągowej * Innowacje procesowe i produktowe * Plany Bezpieczeństwa Wodnego, jako innowacyjna technologia kompleksowej eksploatacji systemów zaopatrzenia w wodę na przykładzie Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów SA - Zimoch, Izabela; Kania, Jarosław (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2009)
Plany Bezpieczeństwa Wodnego wdrażane aktualnie w proces eksploatacji systemów zaopatrzenia w wodę, stanowią innowacyjne techniki kontroli ryzyka eksploatacji wodociągu, zarówno w odniesieniu do producenta wody jak i jej konsumenta. W poniższym artykule przedstawiono cel i zasady opracowywania Planów Bezpieczeństwa Wodnego, jak również metody oceny ryzyka, mające zastosowanie w analizach na różnych poziomach procesu ujmowania, uzdatniania i dystrybucji wody. Ponadto w pracy zaprezentowano współczesne uwarunkowania zarządzania rozległym systemem wodociągowym w ujęciu zapewnienia bezpieczeństwa zaopatrzenia w wodę do spożycia ludności aglomeracji śląskiej.
[2], 110-132 pages ; 21 cm
Bibliography p. 130-131