Methodology and applications of decision support systems : proceedings of the 3rd polish - finnish symposium, Gdańsk-Sobieszewo, september 26-29, 1988 * Uncertainty in the analytic hierarchy process - Klukowski, Leszek; Wagner, Dariusz W. (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 1989)
The paper is concerned with the so-called analytic hierarchy process proposed by Th. L. Saaty. This approach is based on the pairwise comparisort of alternatives, made by experts. Results of sucha comparison are used to determine the relative importance of alternatives under examination. Numerous papers have been published presenting modifications of Saaty's method, mostly concerned with different ways of dealing with uncertainty in experts' opinions. In papers making use of statistical analysis for solving this problem the assumptions that are introduced are, in general, very strong, e.g. the independence of comparisons, known distributions of comparison errors. In the paper an attempt is made at solving the problem considered urider weaker assumptions. A proposed method is based on analogy between decisions resulting from statistical tests and comparisons made by experts. It is an extension of the method, worked out by L. Klukowski, of clustering parameters of a piecewise linear trend.
[2], 106-120 pages ; 21 cm
Bibliography p. 120

XV krajowa konferencja automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. T. 2 * Aparatura automatyki * Sterowanie rozmyte serwonapędu elektropneumatycznego - Dindorf, Ryszard; Takosoglu, Jakub (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
W artykule zamieszczono wyniki badań eksperymentalnych serwonapędu elektropneurnatycznego ze sterowaniem rozmytym. Przedstawiono stanowisko badawcze oraz oprogramowanie wykorzystane do szybkiego prototypowania i sterowania w czasie rzeczywistym serwonapędem elektropneumatycznym. Przeprowadzono badania z regulacją przestawną, nadążną oraz z kontrolą trajektorii ruchu. Do sterowania wykorzystano regulator rozmyty typu PD.
[3], 117-120 pages ; 21 cm
Bibliography p. 120

Modelowanie i komputerowe wspomaganie decyzji gospodarczych : III konferencja badań operacyjnych i systemowych BOS'93, 21-23 września 1993 * Zarządzanie * Systemowe podejście do zarządzania strategicznego przedsiębiorstwem - Witkowski, Tadeusz. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 1994)
W pracy przedstawiono systemowe podejście do modelowania rozwoju przedsiębiorstwa,wykorzystujące metodę analizy hierarchicznej /THE ANALYTIC HIERARCHY PROCESS/,opracowanej przez Saaty1ego. Szczególną uwagę zwrócono na podejmowanie decyzji przy określaniu najlepszych scenariuszy rozwoju systemu produkcyjnego i oceny alternatywnych rozwiązań na podstawie analizy relacji " nakłady-efekty ". Rozpatrzono także problem zgodności ocen ekspertów przy uporządkowaniu preferencyjnym alternatywnych strategii z wykorzystaniem metody analizy hierarchicznej.
[2], 111-120 pages ; 21 cm
Bibliography p. 120

Techniki informacyjne teoria i zastosowania * Wybrane problemy * Identyfikacja obiektów złożonych przy użyciu komparatorów - Sosnowski, Łukasz (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2012)
Artykuł przedstawia podstawowe informacje o komparatorach obiektów złożonych w zastosowaniach do identyfikacji. Praca omawia zarówno aspekty teoretyczne jak i zastosowania praktyczne. Użyte przykłady pochodzą z praktycznych zastosowań komercyjnych.
[3], 101-122 pages ; 21 cm
Bibliography p. 120-121

Żelazny akinakes z Rozborza, woj. przemyskie, w kontekście innych znalezisk tzw. scytyjskich z południowo-wschodniej Polski - Czopek, Sylwester (1958– ) (Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, 1995)
P. 107-123 : ill., table ; 25 cm
bibliography p. 120-122
German summary
Keywords: Scythians (peoples); Scythian weapons; Scythian swords; acinaces (sword); Scythian finds -- Poland; Rozbórz, com. Przeworsk (Poland)