XV Krajowa Konferencja Automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. t. 3 * Sztuczna inteligencja * Interpretacja ocen ekspertów przy użyciu profili Saariego - Bury, Hanna. Autor; Wagner, Dariusz W. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
W praktycznych zadaniach wyznaczania oceny grupowej często zdarzają się sytuacje, w których – dla tych samych ocen ekspertów - stosowanie różnych metod prowadzi do różnych wyników. Próba wyjaśnienia tych różnic może być istotnym elementem procesu wyznaczania oceny grupowej. Narzędzie takiej analizy stworzył D.G. Saari wprowadzając pojęcie profilu dla zestawu uporządkowań podawanych przez ekspertów. Opracowana przez niego geometryczna interpretacja profili pozwala na wyjaśnienie możliwych paradoksów i rozbieżności ocen grupowych. Wadą tego podejścia jest szybki wzrost wymiarowości problemu ze wzrostem liczby obiektów. Na podstawie przykładu dla 4 obiektów przedstawiono główne zasady metody Saariego oraz trudności wiążące się z jej praktycznym stosowaniem.
[4], 87-92 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 91

Modele i decyzje : ekonomia, ochrona środowiska, medycyna, technika, systemy walki : [materiały II krajowej konferencji badań operacyjnych i systemowych w Warszawie, 23-25 kwietnia, 1991 r.] * Modele makroekonomiczne * Zastosowanie metod grupowych do analizy i wyboru scenariuszy rozwoju gospodarczego - Cichocki, Krzysztof. Autor; Wagner, Dariusz W. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 1991)
Analiza i wybór scenariuszy rozwoju gospodarczego wymaga uwzględnienia wielu kryteriów, z których znaczna część jest trudna do sformalizowania. Często jedynym rozwiązaniem jest odwołanie się do opinii ekspertów. W pracy przedstawiono możliwości formalizacji procesu zbierania opinii ekspertów oraz generowania oceny grupowej przy użyciu systemu komputerowego EKSPERT , opracowanego w IBS PAN. Ocena grupowa stanowi wynik odpowiedniej agregacji indywidualnych i niezależnych opinii ekspertów. Analiza ocen grupowych uzyskanych przy użyciu różnych metod agregacji pozwala w niektórych przypadkach ocenić ukryte preferencje ekspertów oraz wskazać na tworzące się koalicje. Przyjmuje się, że scenariusze rozwoju są uzyskane również w sposób sformalizowany, tzn. przy użyciu modelu komputerowego. Zadaniem ekspertów jest uporządkowanie zbioru przedstawionych scenariuszy lub wybranie najlepszego z nich. Przedyskutowano wady i zalety tego podejścia oraz podano wskazania warunkujące powodzenie tego typu przedsięwzięć.
[1-2], 19-30 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 30

Zastosowania informatyki i analizy systemowej w zarządzaniu * Metody analizy systemowej w zarządzaniu * Modelowanie kapitału ludzkiego - możliwości i ograniczenia - Bury, Hanna. Autor; Wagner, Dariusz W. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2003)
Some generał problems conceming definition, modelling and estimating the value of human capital are presented. Human capital theory can be applied to describe the education process and developing skills of individuals and the consequences for a family and the whole ecomy. lt makes also possible toevaluate the government educational policy and to estimate the possible. changes in the family behaviour
[4], 195-203 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 202-203

XV Krajowa Konferencja Automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. t. 3 * Zastosowania nietechniczne * Sieciowy stochastyczny model procesu kształcenia w szkole wyższej - Bereziński, Mirosław. Autor; Inkielman, Michał (1937- ). Autor; Wagner, Dariusz W. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
Rozpatrzono szkołę wyższą wielowydziałową o takim samym czasie trwania studiów na każdym z wydziałów. Przeanalizowano organizacyjną strukturę procesu edukacyjnego. Przedstawiono ją w postaci otwartej sieci stochastycznej o stałej strukturze i zmieniającym się w czasie strumieniu studentów. Dynamikę zmian tej sieci opisano za pomocą niejednorodnego łańcucha Markowa o skończonej liczbie stanów. Macierz przejść została oszacowana za pomocą metody matematycznej, a następnie skorygowana przez ekspertów. Model został zweryfikowany na danych rzeczywistych dotyczących jednej z uczelni krajowych. Uzyskane wyniki potwierdzają jego przydatność, a równocześnie wskazują kierunki dalszych prac nad modelem.
[5], 359-364 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 364