The Waffen-SS: A European History, ed. Jochen Böhler, Robert Gerwarth, Oxford University Press, 2017. xviii + 372 pp - Kuberski, Hubert J. (1969– ) (Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk, 2019)
s. 257-264
Keywords: Waffen-SS [JHPBN]; Waffenschutzstaffel [KABA]; Niemcy -- 20 w. -- historiografia [KABA]

Walki SS-Sonderregiment Dirlewanger o Wolę a egzekucje zbiorowe ludności cywilnej - Kuberski, Hubert J. (1969– ) (Instytut Historii PAN, 2021)
Udział SS-Sonderregiment Dirlewanger w pacyfikacji Powstania Warszawskiego jest jednym z wielu nierozwiązanych problemów dotyczących wydarzeń z sierpnia–października 1944 r. w Warszawie. Nieliczne zachowane dokumenty niemieckie nie ułatwiają zadania. Ale opieranie się jedynie na archiwaliach powstańczych oraz relacjach żołnierzy AK i ludności cywilnej spowodowało upowszechnienie się wielu nieścisłości. Celem tego artykułu jest przedstawienie najnowszego stanu badań na temat działań tego kontrowersyjnego oddziału Waffen-SS podczas pierwszych dni niemieckiej pacyfikacji, czyli w czasie masowej eksterminacji ludności cywilnej Woli.
s. 137-176
Streszczenie angielskie
Keywords: Powstanie Warszawskie; Warszawa (Polska) -- 1944 (Powstanie Warszawskie) [KABA]; Warszawa (Polska) -- 1944 (Powstanie Warszawskie) -- okrucieństwa [KABA]; Rzeź Woli (1944) [KABA]; Zbrodnie wojenne -- 1900-1945 [KABA]; Dirlewanger, Oskar (1895-1945) [KABA]; Bandenbekämpfung; Reinefarth, Heinz (1903-1979) [KABA]; Kampfgruppe Reinefarth; Waffen-SS [JHPBN]; rzeź (masowa eksterminacja) Woli