Informacja o modelach i komputerowych systemach wspomagania decyzji rozwojowych uwzględniających problemy regionalne i środowiskowe - Uhrynowski, Zygmunt (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2003)
W pracy omówiono w skrócie opracowane w IBS modele i systemy komputerowe mające służyć jako narzędzie pomocnicze w procesie podejmowania decyzji przez decydentów odpowiedzialnych za rozwój kraju czy regionu. Prace dotyczyły początkowo modelowania zjawisk gospodarczych w skali kraju obejmujących najpierw głównie zagadnienia produkcji i konsumpcji energii ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska, a później wybranych gałęzi przemysłu, a następnie - całościowych i wyspecjalizowanych modeli regionalnych.
21 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 20-21
Keywords: Komputerowe wspomaganie procesów decyzyjnych; Economic growth; Computer-aided decision making; System komputerowy; Rozwój regionu