Maro lepidus Casemir, 1961, a newly recorded spider species (Araneae, Linyphiidae) for Poland - Wiśniewski, Konrad; Wesołowska, Helena Wanda (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2012)
Maro lepidus został odnaleziony na terenie Polski. 188 osobników tego gatunku (w tym trzy samice) zostały schwytane przy pomocy pułapek Barbera, podczas badań zgrupowań pająków na torfowiskach górskich Sudetów Zachodnich i Środkowych (inne środowiska, niż torfowiska nie były badane). Gatunek ten był notowany już w czeskiej części tych gór, jest również znany w wielu krajach europejskich. M. lepidus występuje prawie wyłącznie na torfowiskach, choć znane są pojedyncze stwierdzenia z innych środowisk, takich jak ols czy trzcinowiska. W Polsce występują jeszcze dwa gatunki z rodzaju Maro: szeroko rozpowszechniony M. minutus i znany tylko z Karkonoszy M. sublestus. Oba te gatunki zostały również odnalezione podczas tych badań, niekiedy współwystępowały one na jednym torfowisku z M. lepidus.
Bibliogr. s. 159-160
S. 155-160 : il. w tym kolor. ; 25 cm
Streszcz. ang. i pol. Nazwy taksonów również łac
Keywords: Torfowiska -- Polska Sudety (góry) [KABA]; Maro lepidus -- Polska -- Sudety Zachodnie (góry) [KABA]; Maro lepidus -- rozmieszczenie gegraficzne [KABA]; Maro lepidus -- Sudety Środkowe (góry) [KABA]; osnuwikowate; Linyphiidae; pająki; Aranei; Araneae; pajęczaki; Arachnida; nowe gatunki dla fauny Polski