Kartoteka oceny histopatologicznej chorób układu nerwowego (1963) - opis nr 194/63 - Osetowska, Ewa Prof. dr med. (1963)
W okolicy oczodołowej, okolicy skroniowej i w korze oraz istocie białej okolicy potylicznej ogniska starego rozmiękania w stadium rozbiórki i proliferacji włókien mezodermalnych-kolagenowych. Przypadek jest opracowany b.pięknie technicznie. Zawiera ślicznie wybarwione w 3 metodach makrofagi: szczególne w krezylu fioletu widać wyraźnie ziarnistą zawartość protoplazmy oraz 2 typy jąder:drobne, okrągłe, typowe dla histiocytów łączno-tkankowych oraz duże,czasem płatowate, sugerujące pochodzenie od gleju podporowego. Naskrawku z okolicy skroniowej b.piękna proliferacja włókien kolagenowych. Duże zapalne odczyny symptomatyczne. W zwojach podstawy /wzgórzu/ okołonaczyniowy rozpad o typie status lacunaris.
Rozpoznanie kliniczne, anatomiczne i histologiczne
Keywords: Choroby naczyniowe - rozmiękania