Kartoteka oceny histopatologicznej chorób układu nerwowego (1963) - opis nr 2/63 - Markiewicz, D. dr (1963)
W preparacie z płata skroniowego obejmującym trzy ogniska, prawie wyłącznie w substancji białej stwierdzono liczne, koliste krwotoki przynaczyniowe. W otoczeniu ognisk krwotocznych widoczne było przerzedzenie utkania tkankowego z odpowiadającym zblednięciem w barwieniu na mielinę, oraz zmniejszenie elementów glejowych z równoczesnymi zmianami progresywnymi aż do form tucznych astrogleju. Poza tym stwierdzono obecność grudek hemosyderyny leżących śródkomórkowo i śródtkankowo. Na obwodzie opisanych zmian widoczna była rozlana proliferacja gleju. Drobne ognisko krwotoczne utworzone ze zlania się kolistych okołonaczyniowych krwotoków stwierdza się w substancji białej płata czołowego, bocznie od putamen. W putamen i we wzgórzu obserwowano nasilone zmiany włókniste i szkliste. W otoczeniu miażdżycowo zmienionych naczyń, zwłaszcza w putamen i we wzgórzu obecne były drobne martwice przynaczyniowe. W korze czołowej, skroniowej, jadrach podstawy, wzgórzu i jądrach podwzgórza widoczne były duże ubytki komórkowe. W komórkach kory i prążkowiu miały miejsce wybitne zmiany ischemiczne, a we wzgórzu i jądrach podwzgórza duże zwyrodnienie tłuszczowe. Obserwowano wyraźne cechy obrzęku. W oponach i przestrzeniach podoponowych obecna była zhemolizowana krew i grudki hemosyderyny.
Rozpoznanie kliniczne, anatomiczne i histologiczne
Keywords: Choroby naczyniowe - krwotoki, tętniaki