XV krajowa konferencja automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. T. 2 * Optymalizacja i podejmowanie decyzji * Bezpośrednie metody minimaksymalizacji leksykograficznej - Śliwiński, Tomasz; Ogryczak, Włodzimierz (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
Obok efektywności całego systemu, istotnym czynnikiem oceny decyzji jest minimalizacja nierówności (rozbieżności), czyli sprawiedliwe traktowanie wszystkich konkurujących użytkowników. Oparty na koncepcji sprawiedliwości Rawlsa model minimaksymalizacji leksykograficznej stanowi regularyzację standardowej minimaksymalizacji uwzgędniającą oprócz minimalizacji największej (najgorszej) oceny również minimalizację drugiej największej oceny (pod warunkiem minimalnych wartości największych ocen), minimalizację trzeciej największej (pod warunkiem minimalnych wartości dwóch największych ocen), itd. Celem niniejszej pracy jest weryfikacja możliwości skutecznego wykorzystania metodologii optymalizacji skumulowanych uporządkowanych ocen do bezpośrednich metod implementacji minimaksymalizacji leksykograficznej.
[3], 31-36 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 35-36