XV krajowa konferencja automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. T. 2 * Optymalizacja i podejmowanie decyzji * Planowanie strategii pomiarowych w nieliniowych zagadnieniach odwrotnych z zastosowaniem niegładkich kryteriów optymalności - Uciński, Dariusz (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
Praca dotyczy zagadnienia planowania trajektorii ruchomych czujników pomiarowych w kontekście estymacji nieznanych parametrów dwuwymiarowych układów z czasoprzestrzenną dynamiką. Jako miarę dokładności estymat przyjmuje się maksymalną wartość własną odwrotności Informacyjnej Macierzy Fishera, którą minimalizuje się ze względu na trajektorie czujników i ich położenia początkowe . Z uwagi na nieróżniczkowalność kryterium, dalej proponuje się jego zastąpienie gładkim przybliżeniem wypukłym. Zadanie formułuje się jako pewien problem optymalnego sterowania w postaci Mayera (w ogólnym przypadku z ograniczeniami na zmienne fazowe), który rozwiązuje się numerycznie w środowisku MATLAB zastosowaniem przybornika RIOTS_95. Przykład numeryczny zamieszczony w końcowej części pracy ilustruje proponowane podejście oraz potwierdza jego efektywność.
[3], 11-16 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 15-16