Techniki informacyjne teoria i zastosowania * Wybrane problemy * Czy na bezpłatnym oprogramowaniu można zarobić? - Siderska, Julia (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2012)
W artykule przedstawione zostały możliwości wykorzystania oprogramowania otwartego w modelach biznesowych stosowanych przez firmy działające w szeroko rozumianej teleinformatyce, w tym przede wszystkim na rynku oprogramowania. Przedstawiono genezę rozwoju oprogramowania wolnego, czyli aplikacji, do których kodów źródłowych jest swobodny dostęp, tj. można je dowolnie uruchamiać, modyfikować, a poprawione udostępniać innym użytkownikom. Wyjaśniono także różnice pomiędzy tzw. katedralnymi i bazarowymi modelami budowy oprogramowania. Na przykładzie amerykańskiej firmy Red Hat, światowego lidera w wykorzystaniu otwartych aplikacji, pokazano, że włączenie ich do oferty może przynieść sukces na rynku oprogramowania oraz że rozwiązania takie mogą być źródłem przewagi konkurencyjnej. Model biznesowy tej firmy opiera się na udostępnianiu oprogramowania bezpłatnie i czerpaniu zysków ze wsparcia technicznego, usług konsultingowych i z przeprowadzania szkoleń dla firm.
84 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 91