XV Krajowa Konferencja Automatyki : Warszawa, 27-30 czerwca 2005. t. 3 * Zastosowania techniczne - Część A Sterowanie statkami, pojazdami, lotem * Struktura i wybrane procedury systemu z bazą wiedzy do projektowania automatyki podsystemów energetycznych statków - Arendt, Ryszard. Autor; Kostrzewski, Marian. Autor; van Uden, Ewa. Autor; Kowalski, Zbigniew. Autor (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2005)
Przedstawiono założenia inteligentnego systemu wspomagającego proces projektowania automatyki systemów energetycznych statków. W oparciu o modele hybrydowe o definiowalnej strukturze zaprezentowano organizację systemu z bazą wiedzy. Zamieszczono wybrane procedury wspomagające etapy procesu projektowania automatyki systemów energetycznych statków (automatyczna generacja modeli symulacyjnych, dokonywanie wyborów projektowych, dobór elementów i układów automatyki).
[4], 111-116 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 116