Wyznaczanie mediany Kemeny’ego dla porządków częściowych z zastosowaniem binarnej macierzy porównań parami. - Bury, Hanna; Wagner, Dariusz W. (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2009)
W pracy przedstawiono koncepcję binarnej macierzy porównań parami oraz jej zastosowanie do wyznaczania mediany Kemeny'ego w sytuacji, gdy w opiniach ekspertów nie wszystkie obiekty są porównywane. W przypadku, gdy eksperci podają porządki liniowe, wyniki otrzymywane za pomocą klasycznych oraz binarnych macierzy porównań parami są zgodne. Ponadto, zastosowanie binarnych macierzy porównań parami umożliwia badanie przechodniości opinii ekspertów, oceny grupowej, jak również sformułowanie zadania wyznaczania mediany Kemeny'ego jako zadania optymalizacji całkowitoliczbowej.
18 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 17-18
Keywords: Ocena grupowa; Group evaluation; Porównanie parami; Proces decyzyjny; Ekspert; Pairwise comparison; Decision proces; Expert