@misc{Klonder_Andrzej_Mięso_2022, author={Klonder, Andrzej}, volume={70}, number={2}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0}, journal={Kwartalnik Historii Kultury Materialnej}, address={Warszawa}, howpublished={online}, year={2022}, publisher={Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk}, language={pol}, abstract={Artykuł poświęcony jest jednemu z aspektów zaopatrzenia w żywność polskich miast w XVII w. Podstawęźródłową stanowi dokumentacja wytworzona przez władze miejskie i cechy, a przede wszystkim rzadko dotychczas wykorzystywane taksy wo-jewodzińskie, które wydawano w celu regulacji cen towarów i usług. Odtworzono dzięki nim oferowany przez miejskich rzeźników i przekupniów asortyment mięsa: bydła, trzody, drobiu, dziczyzny. W przypadku najpopularniejszych rodzajów mięsa (wołowiny i cielęciny) zestawiono ceny poszczególnych części tuszy. Z reguły rzeź-nicy oferowali także baraninę, wieprzowinę i kozinę. Domeną przekupni był handel drobiem, ptactwem dzikim i dziczyzną. W artykule zgromadzono i poddano analizie dane z wybranych ośrodków (dużych, średnich i małych).}, title={Mięso na rynkach miejskich w Koronie w XVII wieku. Wybrane problemy}, type={Tekst}, URL={http://www.rcin.org.pl/Content/237138/273373.pdf}, keywords={mięso, miasta, handel, Polska, wczesna nowożytność}, }